Doplňte olej

Italové se těší a netrpělivě očekávají první sklizeň oliv, která připadá na začátek listopadu, a s ní i první olivový olej. 15. listopadu dorazí i k nám – Monello, letošní extra panenský olivový olej.
Monello je sezonní delikatesa, kterou vyrábí rodinná firma Monini jen v limitovaném množství už od roku 1999. Oslavuje tak první sklizeň oliv, které dozrávají na jihu Itálie. Seženete ho jen po omezenou dobu od listopadu do ledna.

Podobně jako u vín i první olivový olej je každý rok trochu jiný. Jeho chuť se mění v závislosti na klimatu a počasí. Olivy se záměrně nenechají zcela dozrát a sklízí se napůl zelené. Olej se nefiltruje, aby zůstala zachována co nejautentičtější chuť. Díky tomu je Monello plný přírodních antioxidantů polyfenolů.
Vychutnejte si Monello jen tak s pečivem, chuť posoleného oleje, do kterého smočíte čerstvou bagetu, je opravdu famózní, nebo ho přidejte do sytých podzimních polévek (třeba dýňové polévky nebo celerové).
Důležité informace

Aby si olej zachoval své cenné vlastnosti, uchovávejte ho na temném místě při teplotě do 20 °C a rychle ho spotřebujte. V limitovaném počtu lahví je letos v České republice k dispozici pouze od 15. listopadu do konce ledna. Seženete ho v hypermarketech Albert v Praze a Brně nebo na www.zdravanota.com zhruba za 250 korun.

Recept - Celerový krém s Monellem

Jak připravit ze zdánlivě obyčejných surovin delikatesu? Jednoduše, dotáhněte chuť syté podzimní polévky extra panenským olivovým olejem z první sklizně. Pokud nemáte rádi celer, vyměňte ho za květák nebo hrášek – chuť Monella se v jejich doprovodu rozvine stejně dobře.
Na 4 porce budete potřebovat: 



1/2 větší bulvy celeru


1/4 litru zeleninového vývaru (nebo biobujonu z kostky)


150 ml smetany ke šlehání


1 velký stroužek česneku, najemno nasekaný


4 tenké plátky slaniny


1/4 lžičky sečuánského nebo bílého pepře


sůl a špetka muškátového oříšku


6 lžic extra panenského olivového oleje Monello

1. Zapněte troubu na 180 °C. Celer oloupejte, pokrájejte jej na větší kusy a přemístěte do pekáčku. Pokapejte jej dvěmi lžícemi oleje, posolte a dobře promíchejte, ať se všechny kousky rovnoměrně obalí olejem. Vložte do trouby a pečte, dokud nebude celer měkký, což poznáte, pokud do něj lehce zajede ostrý nůž. Občas obraťte. Na posledních 5 minut pečení přidejte k celeru česnek.

2. Mezitím zahřejte vývar. Jakmile je celer hotový, přidejte jej do vroucího vývaru, ochuťte pepřem a pár minut povařte. Sejměte z ohně, přidejte smetanu a vše tyčovým mixérem rozmixujte na hustý krém. Podle chuti dosolte a přidejte muškátový oříšek. Uchovejte v teple.

3. Plátky slaniny nasucho opečte na pánvi.

4. Krém rozdělte do čtyř misek, ozdobte plátkem slaniny a pomalu tenkým pramínkem nalijte na každou porci lžíci Monella. Servírujte s čerstvou bagetou nebo ciabattou.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24