Vaření na víkend: Špenátové ravioli podle Černá jak noc

jgvjlnln

2-3 porce (asi 30 ks o průměru 6 cm)

Těsto: 

  • 300 g špaldové hladké mouky 
  • půl velké lžíce soli
  • 150 ml vody
  • 2 velké lžíce olivového oleje

Špenátová náplň:

  • 250 g čerstvého (nebo mraženého) špenátu
  • olivový olej
  • šalotka (cibule)
  • 200 g kešu ořechů
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 100 ml vody
  • malá lžička soli
  • pepř mletý
  • jeden malý stroužek česneku
  • 2 malé lžičky šťávy z citronu

Pesto: 

  • 20 g bazalky (vanička)
  • 5 lžic olivového oleje
  • špetka soli
  • hrst slunečnicových semínek
  • pepř
  • malý stroužek česneku

fjhfvev

Postup: 

  • Nejprve si prosejeme do větší mísy mouku a přidáme sůl. Vytvoříme uprostřed mouky důlek a pomalu do něj začneme přimíchávat vodu a olivový olej. Uhněteme (nejlépe rukama) těsto, které zabalíme do fólie a necháme alespoň 30 minut odležet v lednici. 
     
  • Mezitím si připravíme náplň. V sítku si spaříme špenátové listy. Šalotku oloupeme a nakrájíme na drobno. V hlubší pánvi ji opečeme na olivovém oleji a nakonec přidáme špenát.  
     
  • V mixéru (nebo sekáčku) na jemno umixujeme kešu ořechy, lahůdkové droždí, vodu, sůl, pepř, rozmačkaný stroužek česneku a šťávu z citronu. Tak vytvoříme kešu sýr. Ten zamícháme do špenátu v pánvi. 
     
  • Nakonec si připravíme pesto jednoduše tak, že všechny ingredience umixujeme dohladka. 
     
  • Jakmile máme vše připraveno, můžeme se pustit do tvorby těstovin. 
     
  • Na pomoučené ploše si rozválíme těsto na tloušťku asi 0,3 – 0,5 mm a vykrajujeme kruhové placky. Já jsem na to použila malou zavařovací sklenici o průměru 6 cm. 
     
  • Do připravených koleček dáme malou lžičkou náplň. Tady si vždycky vyzkoušejte jednu „cvičební“ těstovinu, abyste věděli, kolik náplně jde uzavřít. Těstovinu vždy jemně uzavřete do půlkruhu rozmáčknutím prstů a nakonec okraj zamáčkněte vidličkou. 
     
  • Připravíme si velký hrnec s osolenou vodou. Jakmile bude voda vařit dáme do ní opatrně ravioli a zamícháme jemně vařečkou vodu, aby se těstoviny nepřilepily  na dno. 
     
  • Ravioli necháme vařit asi 3-4 minuty, dokud nevyplavou na povrch. 
     
  • Hotové těstoviny slijeme a jemně je promícháme v hlubší pánvi s pestem, nebo olivovým olejem. 
     
  • Podávejte posypané bylinkami a lahůdkovým droždím!

P. S. Velkou výhodou je, že se dají zmrazit!

Pokud vás recept zaujal, určitě se podívejte i na ty další na blogu cernajaknoc.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24