2-3 porce (asi 30 ks o průměru 6 cm)
Těsto:
- 300 g špaldové hladké mouky
- půl velké lžíce soli
- 150 ml vody
- 2 velké lžíce olivového oleje
Špenátová náplň:
- 250 g čerstvého (nebo mraženého) špenátu
- olivový olej
- šalotka (cibule)
- 200 g kešu ořechů
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- 100 ml vody
- malá lžička soli
- pepř mletý
- jeden malý stroužek česneku
- 2 malé lžičky šťávy z citronu
Pesto:
- 20 g bazalky (vanička)
- 5 lžic olivového oleje
- špetka soli
- hrst slunečnicových semínek
- pepř
- malý stroužek česneku
Postup:
- Nejprve si prosejeme do větší mísy mouku a přidáme sůl. Vytvoříme uprostřed mouky důlek a pomalu do něj začneme přimíchávat vodu a olivový olej. Uhněteme (nejlépe rukama) těsto, které zabalíme do fólie a necháme alespoň 30 minut odležet v lednici.
- Mezitím si připravíme náplň. V sítku si spaříme špenátové listy. Šalotku oloupeme a nakrájíme na drobno. V hlubší pánvi ji opečeme na olivovém oleji a nakonec přidáme špenát.
- V mixéru (nebo sekáčku) na jemno umixujeme kešu ořechy, lahůdkové droždí, vodu, sůl, pepř, rozmačkaný stroužek česneku a šťávu z citronu. Tak vytvoříme kešu sýr. Ten zamícháme do špenátu v pánvi.
- Nakonec si připravíme pesto jednoduše tak, že všechny ingredience umixujeme dohladka.
- Jakmile máme vše připraveno, můžeme se pustit do tvorby těstovin.
- Na pomoučené ploše si rozválíme těsto na tloušťku asi 0,3 – 0,5 mm a vykrajujeme kruhové placky. Já jsem na to použila malou zavařovací sklenici o průměru 6 cm.
- Do připravených koleček dáme malou lžičkou náplň. Tady si vždycky vyzkoušejte jednu „cvičební“ těstovinu, abyste věděli, kolik náplně jde uzavřít. Těstovinu vždy jemně uzavřete do půlkruhu rozmáčknutím prstů a nakonec okraj zamáčkněte vidličkou.
- Připravíme si velký hrnec s osolenou vodou. Jakmile bude voda vařit dáme do ní opatrně ravioli a zamícháme jemně vařečkou vodu, aby se těstoviny nepřilepily na dno.
- Ravioli necháme vařit asi 3-4 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
- Hotové těstoviny slijeme a jemně je promícháme v hlubší pánvi s pestem, nebo olivovým olejem.
- Podávejte posypané bylinkami a lahůdkovým droždím!
P. S. Velkou výhodou je, že se dají zmrazit!
Pokud vás recept zaujal, určitě se podívejte i na ty další na blogu cernajaknoc.cz.