Nejlepší brunch podle (Elle)požitkářů – díl 1

Jana Plodková, herečka
Většinou snídáme doma, ale pokud máme chuť na změnu, rádi zajdeme do kavárny Monolok (www.monolok.cz) v Moravské ulici na Vinohradech. Příjemný interiér a domácí vajíčka na jakýkoliv způsob. Ty preferuje Filip, já dávám přednost domácím lívanečkům. A to kafe? Bomba!

plodkova-monokl_copy 

Richard Hrádek, kavárník
HomeKitchen v Holešovicích – za jejich lívance, sympatického pana majitele a za to, jak to tam vypadá. (www.homekitchen.cz). A pak taky chlebíčkárna Hanky Michopulu Sisters. Ale pozor, v neděli je jediný den zavřeno. (www.chlebicky-praha.cz). 

richard-homekitchen_copy 

Zuzana Pelková, beauty redaktorka
Miluju víkendový brunch v Sapě (www.sapamapa.cz), kde si dávám polívku Bún Cá, a taky mám moc ráda Kredenc (www.mojekredenc.cz). Tam si zase nejčastěji objednávám vajíčka, kávu a grepový džus. Nejraději ze všeho mám ale brunch doma. Minulý týden jsem byla běhat a doma mě čekala vynikající omeleta, kterou udělal můj kluk. „Je to jednoduché,“ říká. „Na červené cibuli jsem opekl hovězí odřezky, které jsem koupil v Marks and Spencer. Opepřil je, počkal až pustí šťávu, pak přidal dvě polévkové lžíce hořčice a tuhle směs vyndal do misky. V tom samém rendlíku jsem pak na troše olivového oleje opekl nakrájené žampiony, zeleninovou směs (super jsou kedlubny!), osolil, přidal kmín, za'atar a podlil trochou červeného vína.“ Pak vzal Tomáš velkou pánev Mauviel, na kterou nalil osm rozmíchaných vajec, přidal sůl, pepř, a Ras El-Hanout. Pozor! Mějte jen mírný oheň, klidně počkejte 8 - 10 minut, než se omeleta začne zespodu "dělat". Rozhodně nic nesmažte ani nemíchejte. Na téměř udělanou omeletu dejte směs zeleniny a masa a vložte do rozpálené trouby. V tuto chvíli je dobré přidat čerstvé bylinky jako třeba koriandr nebo pažitku. Bylo to vynikající.

zuzka-doma 

Linda Vojtová, modelka
V Praze to je jednoznačně Kolkovna u Staromáku. Chodíme tam i 2x denně. Můj kluk Jamison miluje českou kachnu a koleno. Na brunch chodíme ještě do Four Seasons, když tam bydlíme (www.cottocrudo.cz). Sedneme si k oknu a kocháme se nádherným výhledem na Hrad a cpeme se hemenexem. V New Yorku je na brunch perfektní SoHo House. V létě sedíš na terase střechy, vedle bazénu. V zimě zase v nádherném prostoru restaurace, která je plná pohodlných sedaček. Na výběr tam mají snad všechno - od ústřic, přes vajíčka a palačinky, až po hovězí pečeně a saláty. 

ustrice 

Ester Geislerová, produkční
Já mám ráda bar Zenit (http://zenitcafe.cz), mají tam boží čočku s řepou. A humus.

ester-zenit 

Broňa Zavadilová, obrazová editorka
Skoro každou sobotu, pravidelně už několik let, jezdím na snídani k babičce. Lepší snídani stejně nemůžu nikde jinde dostat. Čerstvé rohlíky, domácí štrúdly, vánočky, makové buchty, borůvkové koláče, škvarkové placky… ty byly teď naposled a samozřejmě neměly chybu! (Ještěže tohle nemůže vidět a hodnotit moje nová aplikace Nike+Running...)

brona-babicka 

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24