Hezky česky

U MODRÉ KACHNIČKY II
Mladší sestra oblíbené pražské restaurace U modré kachničky vás pravděpodobně okouzlí už svou atmosférou. Nachází se ve starobylém domě z 15. století. Jen obtížně byste také v Praze hledali místo, kde kuchaři umějí lépe připravit kachní speciality. Mají tu i zvěřinu, ryby a další staročeské dobroty. Rozhodně vyzkoušejte vepřovou panenku plněnou švestkami, flambovanou na slivovici a s bramborovými kroketami. K lahůdkám patří široký výběr vín, skvělý servis a ovšem také nadstandardní ceny.

Michalská 16, Praha 1, tel. 224 213 418; otevřeno denně 11.30–23.30; www.umodrekachnicky.cz

HOSTINEC U ZLATÉHO BUŘTU
Když v polovině 18. století dostavěl jistý pan Muller hostinec u silnice z České Lípy do Rumburku, pozval na trachtaci sousedy včetně hraběte Kinského. Ten prý byl tak unesen místní specialitou, pečeným buřtem, že za něj hospodskému vyplatil dukát. Dukát za buřta? Něco nevídaného! A tak se od té doby hospoda v obci Pihel jmenuje U zlatého buřtu a skvěle se tu vaří dodnes. Vedle klasických českých pokrmů se na jídelním lístku dají najít i zajímavosti jako česnečka s dobromyslí, sýrové špecle, ,vzpomínky z mládí‘ (krupicová kaše), kachní játra v sýrovém župánku, zeleninová bábovka s pórkovou omáčkou nebo borůvkové placky. Vyhlášené jsou pihelské zabijačky (pravé!), konají se tu hody, velikonoční slavnosti, pálí se čarodějnice...

Hostinec U zlatého buřtu, obec Pihel, tel. 487 722 923; otevřeno 11.00–23.00, v pátek a v sobotu do půlnoci, v gril baru (tel. 487 722 922) se vaří pro pocestné nonstop; www.zlatyburt.cz

HLUČNÁ SAMOTA
Už podle jména není těžké poznat, že restaurace vznikla na počest Bohumila Hrabala a jeho knih. Sám spisovatel shlíží z fotografií na zdi, visí tu cedule Zahrádkáři Kersku, na věšáku stará motorkářská helma, v rohu decimálka ze sběrných surovin… Hrabalovský je i jídelní lístek. Kdo by si při jeho čtení nevzpomněl na nimrody ze Slavností sněženek, kteří se poprali o to, zda je kanec lepší se zelím, nebo se šípkovou omáčkou. V Hlučné samotě vyhrává šípková. Vybrat si můžete ze široké nabídky dalších mas, potěší i střapačky se zelím a slaninou nebo staročeské brambory se sýrem a cibulí. Nechybí topinky, bramboráky ani klasické brambory na loupačku s máslem, o pivu a vínu ani nemluvě. Pokud sem chcete vyrazit navečer, vyplatí se domluvit si rezervaci – v Hlučné samotě opravdu dobře vaří, a tak tady bývá často plno.

Záhřebská 14, Praha 2, tel. 222 522 839; otevřeno denně 11.00–23.00; www.hlucna-samota.cz

HOTEL U KONĚ
Útulné prostředí a špičková moderní i tradiční česká kuchyně, to je devíza hotelu U koně v Klokočné. Na jídelním lístku nechybí svíčková, pečená kachna s červeným zelím, z modernější kuchyně pak daňčí hřbet s bylinkovou krustou a houbovou omáčkou nebo kachní prsíčka s medem a koriandrem. Specialitou zdejší kuchyně je už od roku 1910 husí stehno s vinnou omáčkou a husími játry, podávané s žampiony s cibulkou v karamelu a s bramborovými šiškami. Každý měsíc se U koně konají různé akce (v červnu například staročeská pouť s posvícením).

Klokočná 8, Mnichovice, tel. 323 641 186; otevřeno po–pá 11.30–24.00, so–ne 16.00–24.00; www.klokocna.cz

RESTAURANT U ČERVINKŮ
Specialitou číslo jedna v malebné hospůdce jako vystřižené z dob našich prababiček je kyselo s houbami. Tady v Podkrkonoší, v Čisté u Horek, se vaří po venkovském způsobu. Takže nevybírejte žádné komplikované předkrmy, ale dejte si třeba chleba s čerstvým sádlem nebo teplé škvarečky s cibulkou. Nehledejte žádné náročné chuťovky, ale zkuste topinky na deset způsobů (neméně rafinových ovšem). Skvělé budou určitě i řízky v několika podobách a s babiččiným bramborovým salátem, bramborové špalíčky se zelím, se špenátem i bez, s uzeným nebo se španělským ptáčkem. O tom, že se tady čepuje spousta druhů piv včetně Krakonoše, nemůže být samozřejmě pochyb.

Čistá u Horek 5, tel. 481 596 293; otevřeno kromě úterý 10.00–22.00 (pá–so do 24.00); www.ucervinku.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24