Co na Štědrý den k obědu? Šneky s bylinkovým máslem

Pojídání šneků není jen specialitou Francouzů, svou tradici má i ve střední Evropě. Protože jde v podstatě o postní jídlo, nemělo by chybět v jídelníčku na Štědrý den.

I proto ho restaurace v Česku do svého vánočního menu zařazují stále častěji. Na takový šnečí sváteční oběd si s rodinou či přáteli můžete zajít třeba do restaurace U Schnellů. Dělá šneky s bylinkovým máslem, po kterých se vždycky zapráší. Nebo si je podle jejich receptu připravte doma sami. Mražené šneky dnes seženete v každém dobrém obchodě. 

Ingredience (pro 4 osoby):
24 ks šneků
50 g sýra gouda
máslo
sůl
pepř
provensálské koření

Příprava:
Šneky vhoďte do neosolené vroucí vody a vařte doměkka. Poté z nich maso vyjměte pinzetou, očistěte a namelte na jemno. Přidejte měkké máslo, sůl, pepř a trochu koření. Ulity zbavte nečistot (můžete je i vyvařit) a naplňte je směsí. Šneky pak pečte v troubě při 160 stupních po dobu 8 až 10 minut.
Podáváme na šnečím talíři se šnečím příborem. Jako přílohu doporučujeme česnekovou bagetku.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24