Žampionový burger s rajčaty a rozmarýnovým aïoli

Doba přípravy: 30–40 minut
Počet porcí: 4
Jednoduché, vegetariánské

4 velké žampiony portobello, bez nožiček
2–4 lžíce olivového oleje
2 velká masitá rajčata, každé nakrájené na 4 plátky
4 housky na burgery, chleby pita, chlebové placky nebo 8 plátků chleba se silnou kůrkou
máslo na potření (nemusí být)
½ červené cibule, nakrájené na tenká kolečka
rukola nebo listy jiného salátu
Na rozmarýnové aïoli:
1 velký stroužek česneku, nasekaný
½ lžičky mořské soli
2 lžičky jemně nasekaných lístků rozmarýnu
½ lžíce olivového oleje
6 lžic majonézy

čerstvě vymačkaná citronová šťáva, na ochucení
1 Utřete česnek se solí, vetřete nasekaný rozmarýn, vmíchejte olej, vešlehejte majonézu a dochuťte citronovou šťávou.

2 Rozehřejte těžkou pánev. Houby pořádně potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Vložte do pánve a opékejte na vysokém plameni, dokud žampiony nezměknou (možná bude třeba přidat ještě trochu oleje). Vyndejte z pánve. Do pánve vložte plátky rajčat a prudce opečte, asi 30 vteřin po každé straně.

3 Rozkrojte housky, a pokud chcete, potřete je máslem. Poklaďte spodní poloviny housek kolečky cibule, žampiony, rajčaty, přidejte aïoli a listy salátu. Přiklopte horní polovinou housky a podávejte.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24