VIP večeře, díl 2.

Chcete si užít večeři, jakou měli Brad Pitt s Angelinou Jolie nebo třeba Meryl Streep? Čtyři luxusní pražské restaurace vám nabízejí recepty na pokrmy, které si u nich právě tyto osobnosti vychutnaly.

RYBA SV. PETRA S LANGUSTINAMI A SÉPIOVÝMI LINGUINI

Menu pro Rogera Moorea

Restaurace U Malířů, šéfkuchař Michal Zvara
1 čerstvá tilapie neboli ryba sv. Petra, malé balení langustin (prodává CIPA), snítka tymiánu, stroužek česneku, olivový olej, mořská sůl, bílý pepř, 2 lžičky másla, lžička bílého vína, citron
Na sépiové linguini:
600 g mouky semola, 400 g mouky farina (prodávají prodejny Sapori Italiani nebo ReGourmet), 16 žloutků, 32 g nero di seppia (sépiové barvivo, prodávají specializované obchody s rybami)
Na kaparovou omáčku:
6 dl rybího bujonu, 8 lžic kaparů, 4 dl smetany, 8 lžic másla, sůl, pepř

Nejprve si připravte těsto na těstoviny: smíchejte obě mouky a vytvořte z nich hromádku s důlkem uprostřed. Do důlku nalijte žloutky rozmíchané se sépiovým barvivem a postupně míchejte, až vznikne tuhé těsto. Zakryjte ho potravinářskou fólií a dejte na čtyři hodiny do lednice.

Langustinám rozřízněte krunýřek směrem od hlavy k ocasu, přičemž částečně nakrojíte i maso, a vyjměte z nich střívko (o tuto přípravu můžete požádat specializované obchody). Lehce je opláchněte tekoucí studenou vodou, osušte a poté jemně posypte mořskou solí a bílým pepřem. Čerstvou rybu rozdělte na filety, ty jemně nasolte mořskou solí a zlehka opepřete bílým pepřem.

Začněte připravovat kaparovou omáčku: bujon, kapary, bílý pepř a špetku mořské soli vařte asi 30 minut. Poté přidejte trochu smetany a zjemněte máslem.

Na teflonové pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte větvičku tymiánu a drcený stroužek česneku. Vložte na něj rybu i langustiny, opečte je po obou stranách a přidejte dvě malé lžičky másla, pár kapek citronu a lžičku bílého vína.

Těsto rozválejte na šířku 2 mm a na stroji na výrobu špaget z něj vyrobte uzoučké, asi 30 cm dlouhé těstoviny – linguini. Vařte je ve vodě osolené mořskou solí a s kapkou olivového oleje. Pozor! Čerstvé těstoviny potřebují k uvaření al dente jen velmi krátkou dobu, 3 až 4 minuty!

FOTO: ALENA HRBKOVÁ, TEXT: IVONA SOURALOVÁ

VÍCE RECEPTŮ NALEZNETE NA WWW.APETITONLINE.CZ.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24