Chcete si užít večeři, jakou měli Brad Pitt s Angelinou Jolie nebo třeba Meryl Streep? Čtyři luxusní pražské restaurace vám nabízejí recepty na pokrmy, které si u nich právě tyto osobnosti vychutnaly.
RYBA SV. PETRA S LANGUSTINAMI A SÉPIOVÝMI LINGUINI
Restaurace U Malířů, šéfkuchař Michal Zvara
1 čerstvá tilapie neboli ryba sv. Petra, malé balení langustin (prodává
CIPA), snítka tymiánu, stroužek česneku, olivový olej, mořská sůl,
bílý pepř, 2 lžičky másla, lžička bílého vína, citron
Na sépiové linguini:
600 g mouky semola, 400 g mouky farina (prodávají prodejny Sapori Italiani
nebo ReGourmet), 16 žloutků, 32 g nero di seppia (sépiové barvivo,
prodávají specializované obchody s rybami)
Na kaparovou omáčku:
6 dl rybího bujonu, 8 lžic kaparů, 4 dl smetany, 8 lžic másla,
sůl, pepř
Nejprve si připravte těsto na těstoviny: smíchejte obě mouky a vytvořte z nich hromádku s důlkem uprostřed. Do důlku nalijte žloutky rozmíchané se sépiovým barvivem a postupně míchejte, až vznikne tuhé těsto. Zakryjte ho potravinářskou fólií a dejte na čtyři hodiny do lednice.
Langustinám rozřízněte krunýřek směrem od hlavy k ocasu, přičemž částečně nakrojíte i maso, a vyjměte z nich střívko (o tuto přípravu můžete požádat specializované obchody). Lehce je opláchněte tekoucí studenou vodou, osušte a poté jemně posypte mořskou solí a bílým pepřem. Čerstvou rybu rozdělte na filety, ty jemně nasolte mořskou solí a zlehka opepřete bílým pepřem.
Začněte připravovat kaparovou omáčku: bujon, kapary, bílý pepř a špetku mořské soli vařte asi 30 minut. Poté přidejte trochu smetany a zjemněte máslem.
Na teflonové pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte větvičku tymiánu a drcený stroužek česneku. Vložte na něj rybu i langustiny, opečte je po obou stranách a přidejte dvě malé lžičky másla, pár kapek citronu a lžičku bílého vína.
Těsto rozválejte na šířku 2 mm a na stroji na výrobu špaget z něj vyrobte uzoučké, asi 30 cm dlouhé těstoviny – linguini. Vařte je ve vodě osolené mořskou solí a s kapkou olivového oleje. Pozor! Čerstvé těstoviny potřebují k uvaření al dente jen velmi krátkou dobu, 3 až 4 minuty!
FOTO: ALENA HRBKOVÁ, TEXT: IVONA SOURALOVÁ