Chcete si užít večeři, jakou měli Brad Pitt s Angelinou Jolie nebo třeba Meryl Streep? Čtyři luxusní pražské restaurace vám nabízejí recepty na pokrmy, které si u nich právě tyto osobnosti vychutnaly.
SVATOPETRSKÁ RYBA SE ŠAFRÁNOVÝMI CHILLI NOKY
Restaurace Flambée, šéfkuchař Dušan Jukubec
4 filety tilapie neboli ryby sv. Petra (po 130 g, prodává Makro), 15g
svazek bylinek, 1 citron, mořská sůl, 1 pórek, 1 mrkev, 20 g loupaného
hrášku
Na limetkovo-máslovou pěnu:
1 limetka, 2 dl bílého vína, 1 dl ořechového oleje, 125 g
čerstvého másla, 50 g cukru krystal
Na šafránové noky s chilli:
4 pečené brambory, špetka šafránu, 20 g hladké mouky, 30 g
bramborového škrobu, 1 chilli paprička, 1 žloutek, 1 lžička olivového
oleje, sůl
Připravte si šafránové chilli noky: omyté brambory ve slupce osolte a pečte při 160 °C asi hodinu. Po upečení je oloupejte a přepasírujte přes jemné síto. Mezitím nasekejte chilli papričku a šafrán namočte do trochy teplé vody, aby uvolnil žlutou barvu. Propasírované bramborové pyré promíchejte s moukou, škrobem a šafránovou vodou v jemnou hmotu, tou naplňte cukrářský sáček.
Do mírně vroucí vody poté vytlačujte válečky o průměru 1 cm a vařte je pět minut. Po uvaření je zchlaďte ve vodní lázni s ledem. Připravené noky překrájejte na potřebnou velikost. Před podáváním je ještě orestujte na olivovém oleji společně s hráškem a najemno nakrájeným pórkem a mrkví.
Pusťte se do limetkovo-máslové pěny: ve vodní lázni vymíchejte mixérem žloutek, bílé víno, ořechový olej, limetkovou šťávu a máslo na krémovou pěnu. Chuť dolaďte cukrem.
Filety zakápněte citronem a osolte. Do hrnce dejte vařit vodu a vložte do ní bylinky. Pak do něj postavte pařáček, položte na něj rybu a asi deset minut ji zlehka vařte nad bylinkovou párou.