VIP večeře, díl 1.
Chcete si užít večeři, jakou měli Brad Pitt s Angelinou Jolie nebo třeba Meryl Streep? Čtyři luxusní pražské restaurace vám nabízejí recepty na pokrmy, které si u nich právě tyto osobnosti vychutnaly.
KACHNA S ČÍNSKOU OMÁČKOU A BRAMBORAMI S TVAROHEM
Restaurace Pálffy palác, šéfkuchař Lukáš Vácha
4 kachní prsa (každé asi 220–250 g)
40–60 g celeru, 8 dl kuřecího vývaru, 8 lžic sójové omáčky
Kikkoman, 4 lžičky sezamového oleje, 0,16 dl švestkového vína
Na plněné brambory:
4 větší brambory, 6 lžic tvarohu, 6 lžic lučiny, ořechový olej,
300 g másla, sůl, pepř a pažitka na dekoraci
Zprudka orestujte kachní prsa, osolte je a opepřete. Zabalte do alobalu.
Očištěné brambory ve slupce podélně nakrájejte na plátky (široké asi 2 cm), osolte a upečte v troubě doměkka. Zatímco se pečou, orestujte nakrájený celer, přidejte kuřecí vývar, sójovku, víno a sezamový olej. Mírně povařte a dle potřeby zahustěte hladkou moukou.
Jakmile jsou brambory upečené, vydlabejte z nich dužinu a smíchejte ji s tvarohem, lučinou, pažitkou a ořechovým olejem. Podle potřeby směs dochuťte solí a pepřem a vraťte ji zpět do brambor. Před podáváním vyndejte kachní prsa z alobalu a nakrájejte je na plátky.
FOTO: ALENA HRBKOVÁ, TEXT: IVONA SOURALOVÁ