Vepřové kotlety s jablky

Středně těžké
Příprava 10 minut, Pečení 25 minut

7–8 nakyslých jablek
25 g krystalového cukru
šťáva z poloviny citronu
4 vepřové kotlety
25 g másla, polovinu rozpusťte

1 Oloupejte 4 jablka, zbavte je jádřinců a nahrubo je nakrájejte. Dejte do kastrolu, přidejte polovinu cukru, citronovou šťávu a 3 lžíce vody. Zakryjte a na nízkém plameni duste 10–15 minut, dokud nejsou jablka měkká, občas zamíchejte. Jablka můžete nechat v kusech nebo je lehce rozmixovat. Zakryjte a uchovejte v teple.

2 Předehřejte gril. Kotlety potřete trochou nerozpuštěného másla, osolte a opepřete. Dejte je na mřížku do pekáče a pečte 4–5 minut na každé straně.

3 Zatímco se maso peče, oloupejte a rozčtvrťte zbylá jablka a odstraňte z nich jádřince. Jablka nakrájejte na tenké měsíčky. Kotlety pokryjte dušenými jablky a navrch naskládejte plátky jablek tak, aby se překrývaly. Vše pokapejte rozpuštěným máslem, posypte zbylým cukrem a dejte zpět do trouby. Pečte ještě několik minut, dokud jablka po krajích nezačnou karamelizovat.

Náš tip:

Citronovou šťávu můžete nahradit 1–2 lžícemi calvadosu.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24