Velikonoční mladé maso – jehněčí na víně

Jaro dělá divy nejen s námi, ale i s kuchyní. Když jarní maso doplníte čerstvými bylinkami a novými bramborami, pochopíte, jaké zázraky máme na mysli.

Ingredience (pro 6 osob):
• menší jehněčí kýta o váze zhruba 1,25 kg
• mořská sůl a pepř
• 3 lžíce olivového oleje
• 1 kg cibule, pokrájené na tenká kolečka
• velký svazek tymiánu
• 300 ml suchého červeného vína
• velká hrst petrželky

Příprava:
Nejprve připravte jehněčí. Troubu předehřejte na 160 °C a maso ze všech stran pořádně osolte a opepřete. Olej rozpalte v těžkém, nejlépe litinovém hrnci (musí se do něj vejít kýta) a maso na něm ze všech stran dohnědaopečte. Jehněčí vyndejte a do hrnce vsypte cibuli. Opékejte ji zhruba deset minut, aby změkla a zezlátla. Přidejte většinu tymiánu a chvilku opékejte. Osolte a opepřete, na cibuli posaďte maso a vše přelijte vínem. Přiklopené pečte tři hodiny. Podávejte posypané zbylým tymiánem, s petrželkou a s česnekovými bramborami.
NĚCO NAVÍC: Tymián nahraďte rozmarýnem; snítky do masa zapíchejte před pečením.

Chcete příště zkusit kuřecí prsa plněná špenátem a fetou? Recept najdete na www.apetitonline.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24