Váš velikonoční mazlík – citronový beran Milan

S přípravami letošních Velikonoc si vyhrajte. Udělejte beránkovi stylový obleček z citronových pusinek. Výborně chutná, a dokud ho nenakrojíte, funguje i jako nápaditá dekorace. Multifunkční beránek má jedinou nevýhodu – všichni po vás budou chtít recept.

Ingredience:
• 1 biocitron
• 250 g másla
• 250 g hladké špaldové mouky
• špetka soli
• 4 vejce
• 150 g krupicového cukru
• 1 sáček vanilkového cukru
• tuk a krupice na vymazání a vysypání formy
• čokoládová poleva na oči

NA BEZÉ
• 3 bílky
• 150 g krupicového cukru

Příprava
Troubu zahřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Formu/formy vymažte a vysypte krupicí. Citron omyjte a osušte, z poloviny pak najemno nastrouhejte kůru. Vymačkejte šťávu. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, pak postupně střídavě přidávejte a zašlehávejte vejce, mouku, vanilkový cukr, sůl, citronovou šťávu a kůru. Těsto vlijte do formy a asi hodinu pečte. Nechte chvilku chladnout na mřížce, pak vyklopte a nechte vleže zcela zchladnout.
Troubu zahřejte na 180 °C. Bílky vyšlehejte dotuha a při tom do nich zašlehejte cukr. Sníh dejte do sáčku s úzkou koncovkou a na beránka udělejte spoustu malých ,pusinek‘, aby pokryly povrch. Pečte asi 10 minut, aby bezé napůl zatuhlo. Pomocí čokoládové polevy udělejte oči a podávejte.

Na Velikonoce zkuste i velikonoční dortíky. Recept najdete na www.apetitonline.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24