Vánoční Bjukitchen & linecké sušenky

Doba přípravy: 20 minut + 24 hodin chlazení + 8 minut pečení

280 g vychlazeného másla

4 žloutky

140 g prosátého moučkového cukru

2 lžíce domácího vanilkového cukru

jemně nastrouhaná kůra ze dvou citronů

420 g hladké mouky

1 lžička kypřicího cukru

špetka soli

1. Nejdřív si nakrájím máslo na kostky a nasypu je do mixovací mísy. Přidám žloutky a pomalu začnu mixovat. Když je směs hezky spojená, po lžících přidávám moučkový cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru.

2. Než se směs došlehá, proseju si hladkou mouku s práškem do pečiva a nakonec přidám špetku soli.

3. Když je máslová směs krásně žlutá a krémová, začnu po lžících přisypávat tu moučnou. To je velmi důležité, protože když se mouka pozvolna zašlehává do těsta, je pak hezky jemné a vláčné.

4. Hotové těsto zabalím do fólie a nechám odpočinout v lednici. Ideálně na 24 hodin, ale když to jinak nejde, postačí i hodina.

5. Předehřeju si troubu na 170 stupňů, připravím si plechy a vyložím je pečicím papírem. Vychlazené těsto vyndám z lednice, kousek odkrojím a zbytek uložím do lednice, aby zůstalo hezky pevné. Těsto si vyválím na lehce pomoučeném válu do tenka a vykrájím z něj sušenky, které pak kladu na připravený plech. Když mám plech plný, vložím ho do vyhřáté trouby a peču zhruba 8 minut. Sušenky jsou hotové, když mají lehce zlaté okraje.

Tip: Během válení těsta si snažte práci neusnadňovat přidáváním mouky, protože ta pak ubírá na křehkosti.

Instagram: @bjukitchen

Web: www.bjukitchen.cz

Foto: Kubo Krížo

hotovo e9554

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24