... kuchařské experimenty – anebo do nich prostě zasadí květiny.
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 150 g změklého másla
- 70 g moučkového cukru
- 30 g droždí
- 2 vejce + ještě 1 na potření
- 70 g loupaných sekaných mandlí
- 70 g rozinek
- špetku soli
- špetku citronové kůry
- ½ lžičky mletého anýzu (možno vynechat)
- 150 ml smetany
- máslo na vymazání květináčů
Příprava jídla
1. Nové keramické květináče důkladně vypláchněte a ponořte je do teplé vody. Do mísy mezitím prosijte mouku, přidejte cukr, máslo, rozdrobené droždí, vejce, smetanu, sůl, citronovou kůru i anýz a přibližně polovinu mandlí a rozinek (zbytek použijete na ozdobení). Vypracujte těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte aspoň půl hodiny kynout na teplém místě; mělo by zdvojnásobit objem.
2. Květináče vymažte máslem, na dno dejte kolečko pečicího papíru a na něj bochánek těsta tak, aby sahal zhruba do dvou třetin. Nechte ještě dvacet minut kynout. Pak budoucí ,vánočky‘ potřete vejcem, posypte zbylými rozinkami a mandlemi, nastavte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů, a zhruba dvacet minut pečte.
Jak dlouho?
- Doba přípravy: 30 minut
-
Kynutí: 50-60 minut
Pečení: 20 minut - Počet porcí: 4 květináčky