Vánočka v květináči

... kuchařské experimenty – anebo do nich prostě zasadí květiny.

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 g změklého másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 30 g droždí
  • 2 vejce + ještě 1 na potření
  • 70 g loupaných sekaných mandlí
  • 70 g rozinek
  • špetku soli
  • špetku citronové kůry
  • ½ lžičky mletého anýzu (možno vynechat)
  • 150 ml smetany
  • máslo na vymazání květináčů

Příprava jídla

1. Nové keramické květináče důkladně vypláchněte a ponořte je do teplé vody. Do mísy mezitím prosijte mouku, přidejte cukr, máslo, rozdrobené droždí, vejce, smetanu, sůl, citronovou kůru i anýz a přibližně polovinu mandlí a rozinek (zbytek použijete na ozdobení). Vypracujte těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte aspoň půl hodiny kynout na teplém místě; mělo by zdvojnásobit objem.
2. Květináče vymažte máslem, na dno dejte kolečko pečicího papíru a na něj bochánek těsta tak, aby sahal zhruba do dvou třetin. Nechte ještě dvacet minut kynout. Pak budoucí ,vánočky‘ potřete vejcem, posypte zbylými rozinkami a mandlemi, nastavte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů, a zhruba dvacet minut pečte.

Jak dlouho?

  • Doba přípravy: 30 minut
  • Kynutí: 50-60 minut
    Pečení: 20 minut
  • Počet porcí: 4 květináčky


Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24