V hlavní roli rebarbora

V hlavní roli rebarbora

Zapomeňte na obyčejný rebarborový štrúdl. S touto zeleninou můžete vytvořit i další, mnohem sofistikovanější pochoutky.

Sorbet z rebarbory a růžové vody

Sorbet z rebarbory a růžové vody

Na 8 porcí:500 g rebarbory, očištěné a nakrájené na centimetrové špalíčky, 150 g moučkového cukru, 6 polévkových lžic růžové vody (prodává např. www.cajicek.cz, lékárny nebo specializované prodejny, je možné ji nahradit i zázvorovým sirupem)

V kastrolu s 300 ml vody nechte na mírném ohni rozpustit cukr. Poté přidejte pokrájenou rebarboru a duste ji asi osm minut, dokud nezměkne.

Přemístěte rebarboru do široké a mělké nádoby, která se vejde do mrazáku. Nádobu nejprve vložte do dřezu se dvěma centimetry studené vody, aby rebarbora rychle vystydla. Poté ji ze dřezu vyndejte, smíchejte rebarboru s růžovou vodou a uložte nádobu na dvě hodiny do mrazáku.

Vyndejte nádobu z mrazáku. Napůl zmrzlý sorbet vložte do mixéru a mixujte asi 3 až 4 minuty, dokud směs nebude zcela hladká a krémová. Přendejte zpět do nádoby a dejte na další dvě a půl hodiny do mrazáku. Podávejte, jakmile sorbet ztuhne do požadované konzistence. Pokud jej necháte v mrazáku déle, přendejte ho půl hodiny před podáváním do lednice, aby změkl.

Servírujte ve zdobených čajových šálcích.

ČTĚTE DÁL:REBARBOROVO-BEZINKOVÉ DORTÍČKY

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24