Treska v bramborové lodičce

Doba přípravy: 40–50 minut
Počet porcí: 2
Jednoduché, lze zamrazit, lze připravit v mikrovlnce

2 velké brambory k pečení, každá o váze 250 g
100 g uzené tresky bez kůže
3 plátky uzené slaniny, na kousky
5 lžic mléka
25 g másla
¼ hlávky kapusty, najemno nakrouhané

1Upečte brambory: Brambory propíchněte vidličkou, položte je na talíř vhodný do mikrovlnky, vyložený kuchyňskou utěrkou. Vařte na stupeň high (850 W) po dobu 6 minut, otočte a dělejte ještě 7 minut. Nechte vychladnout natolik, že je udržíte v ruce.

2 Připravte si náplň: Do velké misky vhodné do mikrovlnky dejte rybu a slaninu, přilijte mléko a přidejte máslo. Vařte na stupeň high 4 minuty, poté rybu natrhejte na kousky. V hrnci s vroucí vodou vařte 3 minuty kapustu, slijte. Troubu předehřejte na 220 °C, plynovou na stupeň 7, horkovzdušnou na 200 °C.

3 Naplňte brambory: Z brambor podélně odkrojte tenký plátek. Vydlabejte dužinu a přidejte ji k rybě (dejte pozor, ať se vám bramborové lodičky neporuší), přidejte kapustu, osolte a vše rozmačkejte. Lžící nandejte směs do lodiček, navršte ji, co nejvíce to půjde.

4 Zapečte: Brambory můžete jíst samozřejmě rovnou, ale lepší jsou zapečené. Zapékejte v troubě 15–20 minut.

Jednoduše zmrazte: Na konci kroku 3 zmrazte až na měsíc.

Jednoduše podávejte: Zmrazené pečte 40–50 minut na 220 °C, plynová na stupeň 7, horkovzdušná na 200 °C. Nebo přes noc nechte rozmrznout či rozmrazte v mikrovlnce a pečte 20–30 minut na 220 °C, plynová na stupeň 7, horkovzdušná na 200 °C.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24