Těstoviny Carbonara s klobásou podle Jamieho Olivera

Pro 4 porce potřebujete:

4 kvalitní italské klobásy
olivový olej
4 silnější nasekané plátky pancetty (italská slanina)
mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř 450 g sušených těstovin linguine
4 velké žloutky nejlépe bio
1 dl plnotučné smetany
100 g čerstvě nastrouhaného parmazánu kůra z 1 citronu, snítka nasekané hladkolisté petrželky
extra panenský olivový olej

Ostrým nožem rozřízněte po délce slupku klobás a vyklopte maso. Mokrýma rukama z něj vytvořte kuličky a dejte je stranou.

Rozehřejte velkou pánev na smažení a dejte do ní olivový olej. Osmažte na něm masové kuličky do zlatohněda, pak přidejte pancettu a pokračujte ve smažení ještě několik minut, rovněž dozlatova. Mezitím uveďte do varu osolenou vodu ve velkém hrnci, vhoďte do ní linguine a uvařte je podle návodu na balíčku.

Ve velké míse rozšlehejte žloutky, smetanu, polovinu parmazánu, citronovou kůru a petrželku. Jakmile jsou těstoviny uvařené, sceďte je přes cedník, uschovejte trochu vody, ve které se vařily, a okamžitě je rychle promíchejte s vaječnou směsí. Přidejte horké masové kuličky a znovu vše promíchejte. Vejce se uvaří v horkých těstovinách právě tak, aby zhoustla. V případě potřeby můžete přilít trochu uschované vody. Posypte zbytkem parmazánu, je-li třeba, dosolte a dopepřete, zastříkněte olivovým olejem a podávejte.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24