Další recept od Emanuela Ridiho. Chybí vám v něm něco? Klidně obejděte vegetariánskou variantu italského šéfkuchaře a do rizota nakrájejte kousky upečených krůtích prsíček.
Ingredience (pro 4 osoby):
1 žlutá a 1 červená paprika
100 ml panenského olivového oleje
2 stroužky česneku, lehce zmáčknuté
1 větší zralý lilek, nakrájený na kostky
2 střední cukety, na 1 cm silné ,půlplátky‘
250 g třešňových rajčátek, překrojených
250 g rýže na rizoto (třeba carnaroli)
100 ml suchého bílého vína
asi 1 l domácího drůbežího vývaru
hrst hladkolisté petrželky, nasekané + pár lístků na ozdobení
8 lístků bazalky
50 g másla + 50 g strouhaného
parmazánu + hobliny na ozdobení
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Příprava jídla
1) Papriky ožehněte nad otevřeným plamenem, až slupka začne černat a tvoří se na ní puchýře. (Můžete je nechat zhnědnout i v rozpálené troubě.) Dejte do plastového sáčku na 10 minut zapařit. Pak stáhněte slupku a papriky zbavte stopky i semen. Nakrájejte na nudličky a dejte stranou.
2) V hrnci na oleji zvolna opékejte asi minutu česnek. Pak ho vyjměte a vyhoďte. Na ochucený olej vsypte lilek a cuketu a krátce, asi 3 minuty, opečte. Přidejte rajčátka a po dvou minutách vsypte rýži. Míchejte přibližně tři minuty, až se každé zrnko rýže obalí v připraveném základu. Přilijte víno a nechte ho odpařit. Pak vlijte sběračku vroucího vývaru a počkejte, až se vstřebá. Potom teprve přilijte další sběračku a za stálého míchání postup opakujte, až bude rýže uvařená, ale ještě al dente (pevná na skus); trvá to 15–20 minut podle druhu rýže. V polovině vaření vmíchejte papriky, bazalku a petrželku.
3) Rizoto stáhněte z ohně a přidejte do něj máslo a strouhaný parmazán – bude díky nim krásně krémové. Opepřete a případně dosolte. Podávejte ozdobené hoblinkami parmazánu a petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Z lilku s pružnou slupkou a bílou až nažloutlou dužinou můžete rovnou vařit. Tvrdé a uvnitř lehce nazelenalé plody potřebují po nakrájení nasolit, na cedníku ,vypotit‘ a pak omýt.