Tajemství bylinek, díl 2.

Tajemství bylinek, díl 2.

Provoňte svou kuchyni bylinkami. Každému jídlu dodají vynikající chuť i vůni, takže i rychlé a jednoduché recepty okamžitě povýší na kulinářské umění.

Kachní prsa na rozmarýnu a pomerančích

KACHNÍ PRSA NA ROZMARÝNU A POMERANČÍCH

Pro 4 osoby:

  • 4 kachní prsa s kůží
  • 125 ml drůbežího vývaru
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 1 lžička mletého zázvoru, 1/2 lžičky drceného pepře, snítka rozmarýnu
  • 4 lžíce pomerančové šťávy a jemně
  • pokrájená pomerančová kůra
  • 2 lžíce sherry, 2 lžíce sójové omáčky

Na salát:

  • 1/2 bílé ředkve
  • svazek červených ředkviček
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžičky sezamového oleje
  • 1 pokrájená červená chilli paprička
  • 2 hrsti polníčku

K podávání:

  • dušená vícebarevná rýže

Troubu předehřejte na 200 °C. V misce promíchejte marinádu: koření, olej, kůru, šťávu a sherry. Kůži na prsíčkách nařízněte šikmými zářezy a maso na čtvrt hodiny do marinády naložte. Silnostěnnou pánev rozpalte a prsíčka na ní opečte asi pět minut (napřed kůží dolů, po polovině doby je obraťte). Vložte do trouby a pečte 10–12 minut, popřípadě déle, chcete-li úplně propečené maso. Nechte přikryté asi pět minut stát, pak nakrájejte na plátky.

Z pánve slijte většinu tuku a na středním plameni na ní svařte zbylou marinádu, vývar a sójovou omáčku do zhoustnutí – nemělo by to trvat déle než 10 minut.Pak připravte salát: promíchejte pokrájené ředkvičky s pomerančovou šťávou, sójovou omáčkou, olejem a bylinkami. Podávejte ke kachně s dušenou rýží.

Čtěte více:

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24