Sametová kuřecí polévka
Hebkost polévky určuje dobře povařená jíška, její chuť výtečný domácí vývar, a její bohatost? Nešetřili jsme na jemném masíčku.
Pro 6 osob
- 1,5–2 kg kuřecích skeletů,
- + 1 kuřecí čtvrtka,
- několik kuliček černého pepře,
- 80 g másla,
- 3 lžíce hladké mouky,
- sůl a pepř na dochucení polévky,
- hrst čerstvých bylinek (řeřicha) na ozdobu,
- plátky pečiva na ozdobu
Před dokončením rozpusťte v kastrůlku máslo, a když je všechno rozpuštěné a začíná viditelně pěnit, poprašte je moukou, promíchejte a nechte chviličku zasmahnout, aby mouka získala zlatou barvu. Pak přilijte asi hrnek studené vody (horká tekutina by způsobila sražení jíšky do žmolků). Míchejte, aby z jíšky vznikla hladká kašička, a tu postupně vlijte do vroucího vývaru. Teď by se jíška měla zhruba čtvrt hodiny až dvacet minut povařit, aby mouka ztratila syrovou chuť, polévka zhoustla a byla krásně hladká. Několik minut před dokončením polévky přidejte kuřecí maso rozkrájené na kousky nebo rozdělené na jednotlivá vlákénka. Polévku ochutnejte, zda nepotřebuje dosolit. Chcete-li, opepřete ji čerstvě mletým pepřem a ozdobte bylinkami (řeřicha je velmi křehká, proto se přidává až do hotové polévky, nevaří se).
Během přípravy polévky nechte plátky pečiva trochu oschnout nebo je nasucho opečte. Vykrojte z nich nožem nebo formičkami na sušenky žádané tvary a podávejte spolu s polévkou. (P. S. Srdíčka se dají také snadno vystřihnout nůžkami.)
Telecí v prosciuttu s chřestem
Mladé, krásně šťavnaté maso, křupavý zelený chřest a pikantní prosciutto, to jsou vybrané ingredience pro výjimečný chuťový zážitek!
Pro 6 osob
- 6 plátků telecího masa z kýty, každý o váze asi 200 g (máte-li menší, počítejte dva plátky na osobu),
- plátky prosciutta – dva na každý plátek masa,
- čerstvý zelený chřest, 3–4 výhonky na každý závitek,
- 6 lžic panenského olivového oleje, 100 g másla,
- sůl a čerstvě mletý pepř (i vícebarevný) na dochucení
Ke konci pečení rozpusťte ve šťávě trochu másla. Závitky podávejte s bramborovými pusinkami a trochou vypečené šťávy. Před podáváním nezapomeňte případně vyjmout párátka nebo jehly.
Bramborové pusinky (podávané s Telecím v prosciuttu s chřestem)
Těmhle bramborám se říká ‚brambory podle
vévodkyně‘. Šlechtický přídomek si vážně zaslouží!
Pro 6 osob
- 1 kg brambor,
- 200 ml plnotučného mléka,
- 3 lžíce rozpuštěného másla,
- 2–3 žloutky,
- sůl a pepř na dochucení
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů a plech vyložte papírem na pečení. Kaši přesuňte do cukrářského nebo silnějšího plastového sáčku, do jehož rohu jste nasadili stříkací nástavec s hvězdičkovitým otvorem (prodává se v domácích potřebách). Pak už jen stříkejte na plech spirálovité bochánky, vložte do trouby a pečte asi čtvrt hodiny, aby pusinky zezlátly. Pusinky zvládnete i bez speciálního nástavce, pokud odstřihnete roh naplněného sáčku a opatrně vytlačujete kaši rovnou na plech.
TIP: Hotové pusinky drží dobře a dají se i ohřát v troubě, ale kaši byste měli připravovat až těsně před jejich pečením, stáním totiž řídne a pusinky se pak hůř tvarují.
Mimóza
Koktejl, jehož barva připomíná barvu květů keříku mimózy.
- šampaňské či sekt (brut),
- čerstvá pomerančová šťáva
Nalijte do sklenky šampaňské či sekt (brut; použijete-li sladší, s pomerančovým džusem už nebude výsledek tak dobrý), případně můžete dodat i ledovou tříšť.
Počítal byste měli zhruba se dvěma sklenkami koktejlu na každého stolovníka.
Mandlový a oříškový dort s marcipánem
Pro samé mandle a oříšky nezbývá místo pro žádné suché dusivé těsto. A tak to má být!
- 1/2 kg bílého marcipánu (hotový výrobek, k mání v síti supermarketů, např. Tesco a Globus),
- 300 g bílé čokolády,
- 50 g másla, bílá čokoládová poleva v sáčku,
- 370 g změklého másla + trocha na vymazání formy,
- 300 g krupicového cukru,
- jemně nastrouhaná kůra ze 2 dobře omytých pomerančů,
- 370 g mletých mandlí,
- špetka mleté skořice,
- 5 velkých vajec,
- 200 g mletých lískových oříšků,
- 200 g hladké mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva,
- 8 lžic oříškového nebo mandlového likéru,
- trocha moučkového cukru na posyp pracovní plochy