SPAGHETTI TETRAZZINI podle Jamieho Olivera

4 porce, středně těžké

20 g sušených hřibů
olivový olej
4 kuřecí stehna bez kůže pokrájená na kousky velikosti sousta
mořská sůl
čerstvě mletý černý pepř
2 oloupané a jemně pokrájené stroužky česneku
350 g směsi čerstvých hub, očištěných a pokrájených
2 dl bílého vína
450 g sušených špaget
5 dl plnotučné smetany
200 g nastrouhaného parmazánu
snítka bazalky s otrhanými listy

1) Předehřejte troubu na 200 °C. Dušené hřiby vložte do mísy a přelijte je asi 1,5 dl teplé vody, aby byly zakryté. Nechte je několik minut bobtnat.

2) Rozehřejte dostatečně velký hrnec, aby se do něj vešly všechny ingredience, a nalijte do něj olivový olej. Osolte a opepřete kusy kuřecího masa a na mírném plameni je osmažte dohněda. Hřiby sceďte, scezenou vodu uschovejte a hřiby vhoďte do hrnce s kuřecím masem společně s česnekem a pokrájenými čerstvými houbami. Přilijte víno a uschovanou vodu, v které bobtnaly hřiby, a stáhněte plamen. Na mírném plameni vařte, dokud nejsou kusy kuřete měkké a víno se částečně nevypařilo.

3) Mezitím uvařte v dostatečném množství osolené vody špagety podle návodu na balíčku a pak je sceďte.

4) Do hrnce s kuřecím masem přidejte smetanu, uveďte do varu a ihned stáhněte ze sporáku. Ochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem. Do smetanové omáčky dejte špagety a vše dobře promíchejte. Přidejte tři čtvrtiny parmazánu, všechnu bazalku a znovu vše důkladně promíchejte.

5) Přemístěte vše do ohnivzdorné nádoby, posypte polovinou zbývajícího sýra a zapečte v troubě dozlatova a dokřupava. Pokrm by měl bublat.

6) Rozdělte na talíře, před podáváním zakápněte olivovým olejem a posypte zbývajícím nastrouhaným sýrem.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24