Špagety carbonara

Doba přípravy: 25–35 minut
Počet porcí: 4
Jednoduché

100 g pancetty
50 g sýra pecorino (seženete ve speciálních obchodech)
50 g parmazánu
3 velká vejce
350 g špaget
2 velké stroužky česneku, oloupané
50 g másla
sůl a čerstvě namletý černý pepř

1 Ve velkém hrnci dejte vařit vodu. Pancettu nakrájejte najemno, předtím odstraňte tvrdý kraj. Oba sýry nastrouhejte najemno a promíchejte. V misce prošlehejte vejce, opepřete čerstvě namletým černým pepřem a nechte stranou.

2 Vodu osolte jednou lžící soli, vložte do ní špagety a od okamžiku, kdy voda začne znovu vřít, vařte zakryté 10 minut, nebo dokud nejsou těstoviny al dente.

3 Plochou nože jemně zmáčkněte stroužky česneku. Zatímco se těstoviny vaří, dejte do velké široké pánve rozpustit máslo, přidejte pancettu a česnek. Opékejte za častého promíchávání asi 5 minut, dokud není pancetta dozlatova a dokřupava. Česnek už dostatečně uvolnil svoji vůni, proto jej vylovte a vyhoďte.

4 Snižte plamen a stále pancettu opékejte. Jakmile jsou těstoviny uvařené, přemístěte je do pánve s pancettou pomocí kuchyňských kleští či velké vidličky na těstoviny. Nevadí, pokud se vám do pánve spolu se špagetami dostane nějaká voda (naopak je to žádoucí). Vodu, ve které se špagety vařily, nevylévejte.

5 Většinu sýra promíchejte s vejci, trochu si nechte na závěrečné posypání těstovin. Stáhněte pánev se špagetami a pancettou z plamene. Vše zalijte směsí rozšlehaných vajec a sýra a několikrát pomocí kleští promíchejte. Vaječná směs těstoviny pokryje a zatuhne. Přidejte trochu vody ze špaget, aby byla omáčka krémovitá (mělo by stačit pár lžic). Osolte podle chuti.

6 Pomocí vidličky s dlouhými zuby smotejte těstoviny na talíři do hnízd. Ihned podávejte, lehce posypané zbylým sýrem a čerstvě mletým pepřem. Pokud je to nutné (omáčka vysychá), zakápněte ještě trochou horké vody z těstovin.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24