Je to francouzská klasika. Chutnají perfektně, jsou snadné a rychlé. Druhá, ta horší stránka věci je, kde v Čechách sehnat čerstvé slávky. Často totiž v obchodech vidím úplně ‚vydechlé‘ chudinky, navíc za spoustu peněz. Vyzkoušela jsem proto donášku až do domu od www.cerstveryby.cz a byla jsem víc než spokojená. Na stránkách je přesný popis produktů, vyhledávač ryb podle původu a informace o dnech, kdy jsou importovány. Zde si snadno zadáte kategorii volný odchyt, eko- nebo biochov…
Jak poznáte čerstvé mušle? Protože jsou živé, pravidelně se otevírají a zavírají. Pokud se jich dotknete, reagují zavřením. Po spaření se naopak musejí otevřít, ty, co zůstanou zavřené, raději nejezte. A jak je doma uchovávat? Navlhčete je vodou, vložte do nádoby, přikryjte mokrou utěrkou a umístěte do spodní části lednice.
Ingredience:(pro 2 osoby)
1 kg slávek
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
4 šalotky, nakrájené najemno
4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
2 snítky tymiánu
1 bobkový list
4 malá švestková rajčátka
velká hrst nasekané velkolisté petržele
3 dl kvalitního bílého vína (takové, které ke slávkám rádi pijete)
mořská sůl
pepř, můžete použít i celé kuličky
Postup:
Slávky očistěte a namočte do vody tak na 15 minut, aby se nasákly. Mezitím si ve větším hrnci na oleji orestujte šalotku dosklovita, přidejte česnek, rozpůlená rajčátka, tymián a bobkový list. Po chvilce (tak 1 minutě) zalijte tuto směs vínem a lehce vařte, dokud se nezredukuje na poloviční množství. Osolte, opepřete.Slávky přeceďte, ještě krátce propláchněte (v průběhu koupele se totiž otvíraly, a tak se z nich mohl uvolnit písek nebo jiné nepotřebné poklady).Přidejte je do hrnce, pod kterým přidáte plyn na maximum, a přiklopte poklicí. Vařte zprudka a krátce, dokud se neotevřou (přibližně 5 minut). Přidejte máslo, petržel, promíchejte a můžete servírovat. Ideální jsou s kouskem bagety, kterou můžete máčet ve skvělém vinném vývaru z mušlí. V Belgii k nim dělají hranolky. A k tomu samozřejmě sklenku nebo rovnou lahev bílého vína.
Kdo je Markéta Šimrová?
S ELLE začínala jako vizážistka. Ačkoli se sama nerada líčí, pracovala téměř se všemi celebritami a modelkami. Její cit pro malování, líčení a výtvarné umění vůbec můžete posoudit nejen v módních časopisech, ale i na fotografiích k blogu o vaření.
Možná si myslíte, že líčit je práce snů, ale Markétu to odjakživa táhlo do kuchyně. Ráda vařila i v dobách, kdy to nebylo tak in, a tak není divu, že začala o vaření i blogovat. Její kuchyně je nezaměnitelná – je to kosmopolitní kombinace všeho dobrého a zdravého. Jak sama říká, miluje restaurace v New Yorku, a protože tady jí newyorské spojení chutí chybělo, snaží se jej napodobit sama. Markétin blog nás moc baví, proto se s ní na ELLE.cz budete potkávat pravidelně.
Blog Markéty najdete na http://kitchenettecz.tumblr.com/