Švestkové knedlíky s chilli
3 hrnky polohrubé mouky, 1 lžíce droždí, 1–2 hrnky mléka, 1 lžička cukru, 1 vejce, sůl, moučkový cukr, 1/2 kg švestek, kostkový cukr (podle počtu knedlíků), chilli koření, mleté ořechy, skořicový cukr, rozpuštěné máslo k podávání
Do vlažného mléka vmíchejte lžičku cukru, rozdrobte droždí, posypte trochou hladké mouky a nechte vykynout. Mouku prosijte se solí do mísy, vmíchejte vejce a vzešlé droždí a vypracujte těsto (tak, aby se nelepilo na stěny). Na teplém místě nechte vykynout, až těsto zdvojnásobí objem. Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Z těsta odebírejte kousky, zploštěte je na placičku, do středu vložte švestku, do které jste dali kostku cukru poprášenou špetičkou chilli, a vytvarujte knedlík. Vhazujte knedlíky do vroucí vody a pod pokličkou je vařte asi pět minut. Pak sejměte poklici, knedlíky ve vodě otočte a povařte ještě asi tři minuty. Vyjměte a propíchněte vidličkou (aby vyšla pára). Podávejte sypané mletými ořechy, skořicí a přelité rozpuštěným máslem.
Čokoládová žemlovka
9 plátků toustového chleba, 150 g tmavé čokolády, 75 g másla, 425 ml smetany ke šlehání (s obsahem tuku 40 %), 4 lžíce rumu, 110 g krupicového cukru, skořice, 3 velká vejce, máslo na vymazání formy, smetana ke šlehání na zalití
Z plátků chleba odkrojte kůrky a pak je rozkrojte každý na čtyři trojúhelníky. Čokoládu, smetanu, rum, cukr, máslo a velkou špetku skořice dejte do misky nad páru a nechte rozpustit. Sejměte a dobře prošlehejte. V jiné misce ušlehejte vejce a přelijte přes ně rozpuštěnou čokoládovou směs. Dobře promíchejte dohladka. Vlijte asi centimetrovou vrstvu směsi na dno hranaté, máslem vymazané zapékací formy o rozměrech 18 x 23 cm. Nasázejte polovinu trojúhelníčků v řadách tak, aby se lehce překrývaly, přelijte polovinou zbylé čokoládové směsi a poklaďte zbylými kousky chleba. Nakonec vše zalijte zbytkem čokolády. Pomocí vidličky vtlačujte chleba do čokolády, aby rovnoměrně nasákl. Nechte asi dvě hodiny vychladnout a pak dejte, přetažené fólií, na 24 hodin do chladničky. Pak pečte při 180 °C asi půl hodiny, až bude povrch křupavý a vnitřek vláčný. Nechte deset minut stát a podávejte přelité hustou, vychlazenou smetanou.