Škubánky
800 g brambor
150 g polohrubé mouky
sůl, mák, cukr, máslo na zalití,
strouhaná čokoláda
Oloupané a nakrájené brambory vařte téměř doměkka v osolené vodě. Vodu z nich pak slijte do hrnce a dejte stranou. Brambory rozšťouchejte a obrácenou vařečkou do nich udělejte několik otvorů až ke dnu nádoby.
Zasypte je moukou, zalijte polovinou horké vody z brambor, zakryjte pokličkou a nechte na teplém místě asi čtvrt hodiny propařit. Přebytečnou vodu sceďte přes pokličku a brambory s moukou propracujte dohladka.
Lžící namočenou v horkém másle vykrajujte větší noky (škubánky). Na talíři je zasypte cukrem, mletým mákem a přelijte rozpuštěným máslem. Navrch je pak ozdobte strouhanou čokoládou, která tomuto tradičnímu jídlu dodá opravdový ‚šmrnc‘.
Lívance s borůvkami
85 g hladké mouky,
1 lžíce cukru, 1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky soli, 1 lžíce rozpuštěného másla
1 vejce, 200 ml mléka,
hrst borůvek, olej na smažení, javorový sirup nebo med k podávání
Do mísy prosijte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Vejce vyklepněte do jiné mísy, přidejte mléko a rozpuštěné máslo, prošlehejte. Ke směsi vsypte prosátou mouku s dalšími přísadami a dobře prošlehejte.
Na pánvičce rozehřejte olej a malou naběračkou vlijte trochu lívancového těstíčka. Posypte trochou borůvek a lehce je vtlačte do těsta. Osmažte z jedné strany, a jakmile začnou naskakovat puchýřky, lívaneček obraťte a dosmažte minutu z borůvkové strany.
Podávejte přelité medem či javorovým sirupem.