Sladké mámení, díl 2.
Štve vás nevlídné počasí? Naše nadýchané čokoládové delikatesy vám určitě zvednou náladu.
ČOKOLÁDOVÉ DORTÍKY S KARAMELOVOU NÁPLNÍ
Na 24 dortíků (či jeden velký dort):
125 g másla (a trochu na vymazání)
150 g moučkového cukru
1 velký žloutek
¾ lžičky vanilinového cukru
300 g hladké mouky
25 g kakaa
Karamelová náplň:
125 ml vody
500 g cukru krystal
50 ml sirupu na pečení
125 g másla
125 ml šlehačky
2 lžíce zakysané smetany
Čokoládová poleva:
125 ml šlehačky
100 g kvalitní tmavé čokolády
Na těsto rozmixujte máslo s cukrem. Přidejte žloutek a vanilinový cukr a pokračujte v mixování, až bude směs nadýchaná. Prosejte mouku s kakaem a přidávejte je za stálého chodu do mixéru: mixujte tak dlouho, dokud z těsta nepůjde vytvořit homogenní ‚koule‘. Tu pak vložte do plastového sáčku a nechte vychladnout hodinu v lednici. (Takto ale můžete těsto uchovávat až tři dny.)
Předehřejte troubu na 165 °C. Na pomoučněném válu vyválejte těsto asi půl centimetru silné. Skleničkou z něj vykrojte čtyřiadvacet koleček (průměr 6 cm). Vtlačte těsto do malých dortových formiček, propíchejte ho jemně vidličkou a nechte chladit v lednici asi 20 minut. Pak dejte formičky na dvacet minut do trouby. Až se upečou, nechte je trochu vychladnout na mřížce.
Mezitím si připravte náplň: za občasného míchání vařte deset minut v hrnci s dvojitým dnem vodu se sirupem a cukrem (dokud směs nezhnědne). Opatrně přimíchejte máslo, šlehačku a zakysanou smetanu. Rozdělte náplň do formiček, dokud je ještě teplá, a nechte stát, aby si krém ‚sedl‘.
Nakonec nachystejte polevu. Uveďte šlehačku do varu a přidejte nasekanou čokoládu. Nechte několik minut stát a poté vyšlehejte dohladka. Nalijte trochu polevy na každý dortík a ponechte je v pokojové teplotě, dokud poleva neztuhne.
TIP ELLE: Malé dortíky jsou pracné, proto můžete upéct i jeden velký: v tom případě použijte formu o průměru 25 cm a pečte asi o10 minut déle.