Sladké mámení
Štve vás nevlídné počasí? Naše nadýchané Čokoládové delikatesy vám určitě zvednou náladu.
BASKICKÝ ČOKOLÁDOVÝ DORT
Na jeden velký dort (12 kusů): | Náplň: Na ozdobení: |
Sušené švestky nechte máčet v rumu asi dvě hodiny. Mezitím vymažte dortovou formu (o průměru 20 cm) máslem, její okraj ještě vyložte pečicím papírem (na másle bude lépe držet).
V míse vyšlehejte vejce s cukrem. Přidejte 3 lžíce rumu ze švestek, přilijte mléko a rozpuštěné máslo. Smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a kakao a přidejte vše k ostatním ingrediencím. Poté směs uložte na 30 minut do chladu.
Mezitím předehřejte troubu na 200 °C a připravte si náplň: v misce smíchejte žloutky, cukr, hladkou a kukuřičnou mouku. Ohřejte mléko a za stálého míchání jej přidávejte do směsi. Míchejte, dokud směs nezhoustne. Poté přisypte vanilinový cukr a nasekanou čokoládu a nechte vychladnout.
Do dortové formy vlijte polovinu těsta, přidejte náplň, posypte nahrubo nakrájenými švestkami, a vše zalijte zbytkem těsta. Pečte ve spodní části trouby 40–45 minut. Zhruba po 25 minutách pečení přikryjte formu alobalem, aby se dort nespálil. Když je hotový, nechte ho vychladnout v pečicí formě a poté ho ozdobte moučkovým cukrem.