Sladké mámení, díl 1.

Sladké mámení

Štve vás nevlídné počasí? Naše nadýchané Čokoládové delikatesy vám určitě zvednou náladu.

Baskický čokoládový dort

BASKICKÝ ČOKOLÁDOVÝ DORT

Na jeden velký dort (12 kusů):
16 sušených švestek
75 ml rumu
3 vejce
270 g cukru
4 lžíce mléka
200 g rozpuštěného másla (a trochu na vymazání formy)
400 g hladké mouky
1½ lžičky prášku do pečiva
75–100 g kakaa

Náplň:
350 ml mléka
2 žloutky
3 lžíce cukru
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce kukuřičné mouky
1 lžička vanilinového cukru
50 g nasekané čokolády (se 70% obsahem kakaa)

Na ozdobení:
moučkový cukr

Sušené švestky nechte máčet v rumu asi dvě hodiny. Mezitím vymažte dortovou formu (o průměru 20 cm) máslem, její okraj ještě vyložte pečicím papírem (na másle bude lépe držet).

V míse vyšlehejte vejce s cukrem. Přidejte 3 lžíce rumu ze švestek, přilijte mléko a rozpuštěné máslo. Smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a kakao a přidejte vše k ostatním ingrediencím. Poté směs uložte na 30 minut do chladu.

Mezitím předehřejte troubu na 200 °C a připravte si náplň: v misce smíchejte žloutky, cukr, hladkou a kukuřičnou mouku. Ohřejte mléko a za stálého míchání jej přidávejte do směsi. Míchejte, dokud směs nezhoustne. Poté přisypte vanilinový cukr a nasekanou čokoládu a nechte vychladnout.

Do dortové formy vlijte polovinu těsta, přidejte náplň, posypte nahrubo nakrájenými švestkami, a vše zalijte zbytkem těsta. Pečte ve spodní části trouby 40–45 minut. Zhruba po 25 minutách pečení přikryjte formu alobalem, aby se dort nespálil. Když je hotový, nechte ho vychladnout v pečicí formě a poté ho ozdobte moučkovým cukrem.

ČTĚTE DÁL: ČOKOLÁDOVÉ MUFFINY S CHILLI PAPRIČOKU

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24