Sladké hity

Teplý rebarborovo-jablečný koláček s rebarborovým parfait
Tento vynikající dezert, který můžete ochutnat v pražské Vinárně V Zátiší, je připravován podle staré rodinné receptury šéfkuchařky Stanislavy Markové. Tu koláček naučila připravovat už před lety její babička. Dělá se jen z čerstvé rebarbory, která se k nám v zimě dováží z jižní Afriky. V Zátiší ho nabízejí se zmrzlinovým parfait z rebarbory. Stojí 295 Kč, pokud ale nejste z Prahy, můžete vyzkoušet aspoň recept.
Vinárna V Zátiší,
Liliová 1, Praha 1, tel. 222 221 155, www.pfd.cz
Otevřeno: 12.00–15.00 a 17.30–23.00

Rebarborovo-jablečný koláček s rebarborovým parfait

Na těsto:
  • 30 g másla, nakrájeného
  • na kousky
  • 260 g hladké mouky
  • 40 g práškového cukru
  • 2 středně velká vejce
  • 40 g mletých mandlí
  • kůra z jednoho citronu

Na náplň:
  • 500 g rebarbory,
  • nakrájené na kostičky
  • 100 g jablek, oloupaných a nakrájených
  • na menší kousky
  • 200 g cukru
  • 1 skořicový lusk

Na drobenku:
  • 50 g mandlí, plátky
  • 50 g cukru krystal
  • 50 g másla

1. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia, horkovzdušnou na 160 stupňů. V míse smíchejte máslo, mouku, cukr, vejce, mandle a citronovou kůru a vypracujte hladké těsto. Utvořte z něj kouli, zabalte ji do potravinové fólie a dvě hodiny chlaďte. Vychladlé těsto vyválejte na tři milimetry silný plát a vyložte jím koláčovou formu o průměru dvacet centimetrů, kterou předem vymastěte máslem. Přebytečné těsto ořízněte.
Pečte asi deset až patnáct minut, až je těsto
lehce narůžovělé.

2. Rebarboru, jablka, cukr a skořicový lusk duste tak dlouho, až je rebarbora měkká. Skořicový lusk ze směsi vyndejte a naplňte jí upečený korpus.

3. Nakonec koláč posypte drobenkou, kterou vyrobíte tak, že prsty propojíte mandle, cukr a máslo. Troubu zesilte na 200 stupňů Celsia, horkovzdušnou na 180 stupňů Celsia a pečte koláč dalších deset minut, až těsto zezlátne.

Koláč podáváme s rebarborovým parfait:

  • 3 žloutky
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 100 ml cukrového sirupu (připravíme ho tak, že smícháme stejný díl vody a cukru a svaříme z nich hustý sirup)
  • 60 g rebarbory, nakrájené
  • na kostičky a podušené
  • 40 ml Gran Marnier (je možné nahradit jakýmkoli ovocným likérem)

1. Žloutky s cukrovým sirupem vyšlehejte do pěny. Smetanu ušlehejte, aby měla pevné ‚špičky‘, a opatrně ji vmíchejte do žloutkové pěny. Do směsi potom vlijte
Gran Marnier a rozdělte ji na dvě části. Do jedné z nich přidejte dušenou rebarboru.

2. Směsí naplňte formu (část s rebarborou
bude navrchu) a zmrazte.


Čokoládový dezert pěti chutí

Hospoda Domov je pro své jídlo proslavená nejen v Liberci a Čokoládový dezert pěti chutí s pomerančovou omáčkou, který nabízí šéfkuchař Norbert Hojda, dokazuje proč. Okouzlí vás kombinací hořké a bílé čokolády i rafinovanými vůněmi – skořice, kardamomu a máty. Dvoubarevné čokoládové plátky, které vznikly rozpuštěním čokolády se smetanou a opětovným ztuhnutím ve formě v lednici, doplňuje čerstvé ovoce (jahody) a pomerančová omáčka. Tento skvělý dezert si můžete v Domově užít za 85 Kč.
Domov,
Ještědská 149,
Liberec, tel. 482 771 251, www.hospoda-domov.cz
Otevřeno: ne–čt 11.00–23.00,
pá–so 11.00–1.00

1. Pokud budete chtít tento dvoubarevný dezert zkusit sama uvařit, rozpusťte 100 g hořké čokolády ve vodní lázni (tak, aby se čokoláda nevařila), 80 ml smetany povařte s kouskem skořice. Po dosažení varu vyjměte skořici a smíchejte smetanu s čokoládou.

2. Přidejte 2 lžičky nasekaných lískových oříšků a vlijte do libovolné nerezové formy, vyložené potravinářskou fólií.

3. Dejte do ledničky a připravte světlou hmotu – rozpusťte 120 g bílé čokolády, 60 ml smetany povařte s čerstvou mátou a 2 tobolkami kardamonu. Vyjměte koření, smetanu vmíchejte do čokolády a vlijte do formy.

4. Poté dejte do ledničky. Před servírováním nakrájejte dezert na plátky (3 - 4 na jeden talíř), doplňte čerstvým ovocem (jahodami) a pomerančovou omáčkou. Té docílíte svařením šťávy z jednoho pomeranče s vanilkovým luskem.

Kde ochutnáte další skvělé dezerty:

Povidlové taštičky s ořechy a domácí šlehačkou

Restaurace U Koně (najdete ji v Klokočné poblíž Říčan) je mezi gurmány proslulá díky špičkové kuchyni i útulnému prostředí. Majitel a šéfkuchař Jaroslav Sapík vám z dezertů doporučuje např. povidlové taštičky z bramborového a odpalovaného těsta (půl na půl). Jsou plněné pravými povidly s rumem a perníkem a podávají se maštěné máslem, sypané vlašskými ořechy a moučkovým cukrem a ozdo­bené domácí šlehačkou. 5 taštiček si U Koně dopřejete za 95 Kč.

Hotel u koně,
Klokočná 8, Mnichovice,
tel. 323 641 186, otevřeno: po–pá 11.30–0.00, so–ne 16.00–0.00

Juanita

Mezi výbornými kubánskými a kreolskými specialitami brněnské restaurace Havana se neztrácejí ani dezerty, například smažená zmrzlina v kokosové krustě s mátovým a jahodovým krémem, nebo Juanita, pošírovaná hruška, kterou by pro vás vybral šéfkuchař Ladislav Červený. Mírně povařená hruška je přelita dipem z karamelu a portského vína, ozdobena mátou a jemně přestříknuta portským. V restauraci Havana ji můžete ochutnat za 38 Kč.

HAVANA restaurace,
Masarova 9, Brno-Líšeň, tel. 544 238 380, www.volny.cz/tv-on-cd,
otevřeno: 11.00–0.00

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24