Svůj den zakončete zdravou a lahodnou tečkou. Polévka z polníčku vám dodá potřebné vitaminy a minerály (polníček vyniká obsahem hořčíku). Navíc vás svou lehce štiplavou aromatickou chutí příjemně probere.
Ingredience (pro 4 osoby):
3 lžíce másla + 1 lžíce prohnětená s 1 lžící hladké mouky
300 g propláchnutého polníčku (čím jsou menší, tím jsou aromatičtější)
1 l drůbežího vývaru
sůl a pepř na dochucení
150 ml smetany ke šlehání
špetka kari koření
Příprava jídla:
1. V hrnci rozpusťte máslo, vsypte polníček a promíchejte, aby se lehce obalil tukem. Zalijte vývarem a vařte asi osm minut. Přidejte pár lžic smetany a už dál nevařte, jen v horké polévce nechte rozpustit kousek másla prohnětený s hladkou moukou.
2. Zbylou smetanu ušlehejte. Na každou porci polévky dejte trochu šlehačky a lehce ji poprašte kari kořením.
Očista: Protože polníček roste v malých růžicích nízko u země, je před balením promýván pod tryskami. Přesto se jej vyplatí (při domácím pěstování a při volném sběru obzvlášť) ještě důkladně propláchnout.
Kdo radší rybí polévku, recepty najde na www.apetitonline.cz.