Seada

(Na 4 porce)

500 g hladké mouky, 400 g sýra pecorino nebo scamorza, 1 lžíce krupice, 1/2 citronu, 50 g sádla

4 lžíce hořkého medu (prodává Ichnusa Botega & Bistro – Plaská 5, Praha 5)

rostlinný olej, sůl, cukr moučka

Postup:

  • Nastrouhejte nahrubo sýr a dejte ho do 2,5 dl vody. Poté přidejte krupici a nastrouhanou citronovou kůru (z chemicky neošetřeného citronu). Vše povařte na mírném ohni za stálého míchání, až získáte hustou hladkou směs. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
  • Začněte tvořit placičky o průměru 5 cm a výšce asi 5 mm. Aby se vám dobře dělaly, namáčejte si ruce do hodně studené vody. Placičky pokládejte na utěrku, a jakmile je budete mít hotové, nechte je řádně usušit.
  • Připravte na vál mouku a zpracujte ji se sádlem, špetkou soli a dostatečným množstvím vlažné vody. Jakmile získáte jemnou hmotu, vyválejte z ní tenkou placku. Na polovinu naklaďte již usušené placičky a druhou polovinou je přikryjte. Důkladně stlačte okraje těsta, abyste vytlačila nadbytečný vzduch, a poté vykrajujte kolečka o průměru cca 7 cm.
  • Vzniklé seadas usmažte v horkém oleji. Přebytečný tuk nechte okapat a poté servírujte ještě teplé, přelité rozpuštěným hořkým medem a jemně pocukrované.

Časopis ELLE

Listopadové vydání tištěné ELLE 11/24