(Na 4 porce)
500 g hladké mouky, 400 g sýra pecorino nebo scamorza, 1 lžíce krupice, 1/2 citronu, 50 g sádla
4 lžíce hořkého medu (prodává Ichnusa Botega & Bistro – Plaská 5, Praha 5)
rostlinný olej, sůl, cukr moučka
Postup:
- Nastrouhejte nahrubo sýr a dejte ho do 2,5 dl vody. Poté přidejte krupici a nastrouhanou citronovou kůru (z chemicky neošetřeného citronu). Vše povařte na mírném ohni za stálého míchání, až získáte hustou hladkou směs. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
- Začněte tvořit placičky o průměru 5 cm a výšce asi 5 mm. Aby se vám dobře dělaly, namáčejte si ruce do hodně studené vody. Placičky pokládejte na utěrku, a jakmile je budete mít hotové, nechte je řádně usušit.
- Připravte na vál mouku a zpracujte ji se sádlem, špetkou soli a dostatečným množstvím vlažné vody. Jakmile získáte jemnou hmotu, vyválejte z ní tenkou placku. Na polovinu naklaďte již usušené placičky a druhou polovinou je přikryjte. Důkladně stlačte okraje těsta, abyste vytlačila nadbytečný vzduch, a poté vykrajujte kolečka o průměru cca 7 cm.
- Vzniklé seadas usmažte v horkém oleji. Přebytečný tuk nechte okapat a poté servírujte ještě teplé, přelité rozpuštěným hořkým medem a jemně pocukrované.