4 porce, 15 minut příprava, 15 minut vaření
NA GRILOVANOU ZELENINU:
2 červené papriky, zbavené semínek a nakrájené na kostičky
2 oranžové papriky, zbavené semínek a nakrájené na kostičky
250 g cherry rajčátek
250 g šalotek, rozpůlených
1 palice česneku, rozdělená na stroužky
pár snítek rozmarýnu, plus na ozdobení
2 lžíce olivového oleje
NA RIZOTO:
1 sáček, nebo 2 velké pestíky šafránu
600ml zeleninového vývaru
25 g másla
350 g rýže na rizoto
150 ml bílého vína
1 lžíce balzamikového octa
1) Rozehřejte si gril a položte na něj papriky, rajčata, šalotky a neoloupaný česnek. Proložte rozmarýnem, okořeňte podle chuti a zastříkněte olejem. Grilujte 12-15 minut, dokud zelenina nezměkne a trochu se nezačne připalovat. Během pečení několikrát otočte.
2) Zatímco se zelenina griluje, udělejte si rizoto. Šafrán dejte do hrnce, zalijte jej horkým vývarem a nechte stát. Rozpusťte si máslo na velké pánvi, přidejte rýži a osmahněte ji za stálého míchání 2 minuty, až zprůhlední. Do rýže vmíchejte víno, osolte a opepřete a přidejte asi čtvrtinu šafránového vývaru. Vařte na mírním až malém plameni, občas zamíchejte, dokud se tekutina neabsorbuje. Postup opakujte se zbytkem vývaru. Přilijte vždy trochu vývaru a nechte vyvařit, dokud rýže nebude hotová a měkká.
3) Rizoto nandejte na talíře. Ze zeleniny odstraňte rozmarýn. Zeleninu zastříkněte balzamikem a naložte na kopečky rizota. Ozdobte snítkami čerstvého rozmarýnu a hned podávejte.