Emanuel Ridi dusí králíka s vínem, bylinkami a rajčatovým protlakem. Díky tomu je jemný a šťavnatý.
Ingredience:
1 mladý chlazený králík, rozdělený na porce
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
hladká mouka na obalení
100 ml panenského olivového oleje
1 snítka rozmarýnu
hrst černých oliv, scezených
1 snítka šalvěje
4 stroužky česneku, lehce zmáčknuté
100 ml suchého bílého vína
100 g koncentrovaného rajského protlaku (viz Něco navíc)
bageta nebo italský bílý chléb k podávání
Příprava jídla
1) Porce králíka osolte, opepřete, zlehka obalte v mouce; přebytečnou oklepněte. V hrnci na oleji asi minutu zvolna opékejte česnek dožluta. Pak ho vyjměte a vyhoďte. Na ochucený olej dejte porce králíka a opékejte dozlatova; přibližně čtyři minuty z každé strany.
2) Přihoďte bylinky, olivy a zalijte vínem. Protlak rozmíchejte v přibližně 100 ml vlažné vody a vlijte ho do hrnce. Přiklopte a na mírném ohni duste asi 45 minut doměkka. (Dokonale šťavnaté maso získáte, když ho budete na mírném plameni opravdu pozvolna dusit dvě hodiny.) Když je králík měkký, ochutnejte, jestli není potřeba dosolit omáčku. Podávejte s křupavou bagetou nebo italským bílým chlebem.
NĚCO NAVÍC
Koncentrovaný rajský protlak, italsky doppio concentrato di pomodoro, je dvakrát redukovaný protlak – jeden kilogram protlaku je vyrobený ze šesti kil rajčat. Má díky tomu konzistenci pasty a velmi intenzivní chuť. Občas se prodává v supermarketech v tubě (například od firmy Mutti) nebo ho koupíte v obchodech s italskými potravinami (např. www.italske-pochoutky.cz či www.labottega.cz). V Emanuelově obchůdku Little Italy ho mají 400 g za 70 Kč. V nouzi ho lze nahradit obyčejným rajským protlakem.
Další nápady, jak upravit králičí maso, najdete na apetitonline.cz