Recepty z kuchyně Alana Coxona za použití jeho historických octů

Steak marinovaný v Ale-Gar s grilovanou zeleninou

Ingredience:
6 lžic octa Ale-Gar a trochu na zakapání
4 plátky hovězího masa na steak po 125–150 g
2 velké cukety, příčně nakrájené na tenčí plátky
2 papriky, zbavené semínek a nakrájené na větší kousky
2 červené cibule, rozkrojené na klíny
4 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě namletý černý pepř

Postup:
Ale-Gar nalijeme do mělké, nekovové nádoby a vložíme maso. Přikryjeme a necháme marinovat 30–40 minut, během kterých maso jednou otočíme.
Rozpálíme grilovací pánev nebo gril. Kousky cukety, paprik a cibule vložíme do mísy, přidáme dvě lžíce olivového oleje a promícháme. Zeleninu poté grilujeme jen tak dlouho, aby zůstala křehká a mírně zhnědla. Dáme stranou, ale udržujeme ji teplou na kraji pánve či grilu.
Z masa slijeme marinádu, přidáme zbytek olivového oleje a prohodíme v nádobě, aby olej maso obalil. Poté grilujeme 3–4 minuty z každé strany, nebo tak dlouho, jak chceme mít maso propečené.
Steaky a zeleninu servírujeme na nahřátých talířích, trochu osolíme a opepříme a mírně zakápneme octem Ale-Gar. Ozdobíme petrželovou natí.
Tip: Místo hovězího steaku můžete zkusit stejně připravit také zvěřinu.

Losos marinovaný v Ale-Gar

Ingredience:
filety z čerstvého lososa, vykostěné a bez kůže
ocet Ale-Gar
hnědý cukr
sůl a pepř

Postup:
Marináda: Ale-Gar, sůl, pepř a hnědý cukr mícháme tak dlouho, dokud se cukr téměř nerozpustí.
Filety položíme na malý tác a přelijeme marinádou. Necháme ležet 5 minut, pak filety na dalších 5 minut otočíme.
Rozehřejeme pánev s nepřilnavým povrchem. Filety vyjmeme z marinády, necháme trochu okapat a rychle opečeme z obou stran. Zalijeme marinádou, aby se na pánvi zpěnila, a podle tloušťky filetu necháme dusit 2–3 minuty. Ihned podáváme, například s rýží a zeleninovou oblohou.

Vepřové na andaluzský způsob

Octy

Ingredience na 4 porce:
2 polévkové lžíce mleté papriky
500 g vepřové panenky
1 čajová lžička sušeného oregana
1 čajová lžička sušeného tymiánu
1 rozmačkaný stroužek česneku
1 polévková lžíce hrubozrnné mořské soli
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 citron, nakrájený na klínky
4 lžíce Starořímského octa

Postup:
Smícháme papriku, oregano, Starořímský ocet, česnek a sůl s olivovým olejem, aby vznikla hustší pasta. Pastou rovnoměrně potřeme panenku, nádobu přikryjeme a uložíme do lednice, nejlépe přes noc.
Po vyjmutí z lednice panenku nakrájíme příčně na plátky. Pořádně rozehřejeme těžší pánev a maso na ní opékáme z každé strany asi 3–4 minuty, aby se propeklo i uvnitř. Poté podáváme s citronem nakrájeným na klínky a s libovolnou přílohou.

Kde zásadní octy Alana Coxona seženete? Výhradně v Potten & Pannen – Staněk.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24