Krátké dny si zahrávají s našimi hormony. Především s jedním – hormonem štěstí. Serotoninu je v zimních měsících v našem těle tak málo, jako je v tuto dobu krásných dlouhých slunečních dnů. Pomozte tvorbě serotoninu jídlem! Máme recepty na dvě skvělá jídla, která to dokážou. První má optimální kombinaci sacharidů a esenciální aminokyseliny tryptofan, druhé zase obsahuje kapsaicin. Způsobuje pálení v puse a následné uvolnění endorfinů.
Tvaroh z datlí a granátového jablka
Ingedience (na 4 porce):
1 granátové jablko
1 limetka
8 datlí bez pecek
250 g tvarohu
250 g řeckého jogurtu
2 polévkové lžíce hnědého cukru
1 čajová lžička skořice
Příprava:
Rozkrojte granátové jablko na poloviny, z jedné vyloupejte jadýrka, druhou odšťavněte. Limetku opláchněte, nastrouhejte trochu její kůry, rozpulte a z jedné půlky vymačkejte šťávu. Datle najemno pokrájejte. Tvaroh, jogurt, cukr, skořici, šťávu z granátového jablka a limetky a limetkovou kůru promíchejte. Zasypte jadýrky z jablka a pokrájenými datlemi.
Salát z manga, papriky a koriandru
Ingredience (na 4 osoby):
1 velké mango
1/2 červené papriky
1 červené jablko
1 červená cibule
2 polévkové lžíce oříšků kešú
1/2 malé červené chilli papričky
šťáva z jednoho pomeranče a 1/2 limetky
sůl
3 stonky koriandru
Příprava:
Oloupejte mango, vyřízněte z něj pecky a nakrájejte dužinu na plátky. Papriku i cibuli pokrájejte na proužky. Opláchněte jablko, neloupejte ho, a nakrájejte na malé měsíčky. Rozsekejte oříšky kešú, chilli papričku zbavte jadýrek a nakrájejte ji na malá kolečka. Všechno dobře promíchejte a zalijte citrusovou šťávou. Dosolte a ozdobte koriandrem.