Recept na zeleninovou polévku s quinoou

Počet porcí: 4


Ingredience
    •    100 g bioquinoy
    •    2 lžíce panenského olivového biooleje nebo avokádového s rozmarýnem (mají bioprodejny) + na dochucení
    •    1 velká biocibule, nahrubo pokrájená
    •    2 biomrkve, nakrájené na kousky
    •    sůl a pepř
    •    4–5 biorajčat, spařených, oloupaných a pokrájených nebo plechovka
        loupaných biorajčat
    •    2 snítky čerstvého rozmarýnu
    •    1 kostka zeleninového biobujonu
    •    100 g bílého zelí, nejlépe bio, pokrájeného na proužky
    •    100 g řapíkatého celeru, nejlépe bio, nasekaného nadrobno


Příprava jídla
Properte quinou a nechte ji okapat. Rozehřejte olej a asi dvě minuty na něm opékejte cibuli a mrkev. Pak přidejte quinou a pět minut ji za stálého míchání opékejte. Osolte, přidejte rajčata, rozmarýn, jeden a půl litru horké vody, bujon a přiveďte k varu. Po deseti minutách vhoďte zelí a řapíkatý celer (hrst celeru si nechte stranou) a vařte dalších deset minut. Vypněte, přidejte zbytek celeru a dochuťte solí, pepřem a olejem.

Něco navíc: Polévku můžete ochutit česnekem nebo do ní přímo na talíři přidat konzervovaného tuňáka.

Další recepty najdete na www.apetitonline.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24