Recept na zeleninovou krémovou polévku s čočkou

Ingredience
1 velká cibule, na kostičky

2 petržele, očištěné, nakrájené na kolečka

5 mrkví, očištěných, nakrájených na kolečka

3 řapíky celeru, pokrájené na cca 0,5cm plátky

800 g rajčat

olivový olej (máslo)

3 bobkové listy

3 snítky tymiánu (použijte jen lístečky a stonek vyhoďte)

250 g suché čočky
1 l zeleninového vývaru
čerstvý koriandr na servírování

Postup
1. Den předem namočenou čočku si uvařte doměkka a neslévejte přebytečnou vodu.
 (Pozn. Elle.cz - chcete-li rychlejší variantu, můžete použít i červenou čočku, která se nemusí namáčet.)
2. Ve velkém hrnci si na oleji (másle) orestujte krátce cibuli, přidejte mrkev, petržel, celer a ještě restujte dalších 10 minut, občas zamíchejte.

3. Přidejte rajčata pokrájená na větší kusy, zalijte vodou (nebo vývarem) jen tak, aby byla všechna zelenina potopená, přidejte tymián, bobkový list a jemně vařte, dokud nebude mrkev měkká.

4. Vyndejte bobkové listy a tyčovým mixérem nebo v robotu polévku rozmixujte na jemný krém. Přidejte uvařenou čočku i s tekutinou, co vám zbyla, dokořeňte solí, pepřem podle chuti a krátce prohřejte. Popřípadě nařeďte vodou do požadované konzistence husté krémové polévky.

5. Servírujte s lístky čerstvého koriandru, pokud ho máte rádi, a pár kapkami olivového nebo například dýňového oleje.

Kdo je Markéta Šimrová?

S ELLE začínala jako vizážistka. Ačkoli se sama nerada líčí, pracovala téměř se všemi celebritami a modelkami. Její cit pro malování, líčení a výtvarné umění vůbec můžete posoudit nejen v módních časopisech, ale i na fotografiích k blogu o vaření.
Možná si myslíte, že líčení je práce snů, ale Markétu to odjakživa táhlo do kuchyně. Ráda vařila i v dobách, kdy to nebylo tak in, a tak není divu, že začala o vaření i blogovat. Její kuchyně je nezaměnitelná – je to kosmopolitní kombinace všeho dobrého a zdravého. Jak sama říká, miluje restaurace v New Yorku, a protože tady jí newyorské spojení chutí chybělo, snaží se jej napodobit sama. Markétin blog nás moc baví, proto se s ní na ELLE.cz budete potkávat pravidelně.

Blog Markéty najdete na www.kitchenette.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24