Recept na závitky z cukety s tuňákovou náplní

Počet porcí: 4–6
Ingredience:
    •    2 středně velké cukety
    •    2 lžíce panenského olivového oleje
    •    1 nadrobno nakrájenou jarní cibulku
    •    2 sardelové řezy v oleji
    •    sůl, dle chuti
    •    máslo a strouhanka na formu

na náplň:
    •    160 g tuňáka v oleji
    •    1 vejce
    •    1 lžička kaparů
    •    3 lžíce strouhaného parmazánu
    •    2 lžíce strouhanky
    •    sůl a pepř

Příprava:
1. Jednu středně velkou cuketu nakrájejte na co nejtenčí podélné plátky, můžete použít škrabku na brambory. Druhou nakrájejte na nudličky, osolte a nechte půl hodiny vypotit. V pánvi s vyšším okrajem rozehřejte 2 lžíce panenského olivového oleje, přidejte 1 nadrobno nakrájenou jarní cibulku, 2 sardelové řezy v oleji a vypocenou cuketu. Duste 15 minut, dokud se sardelky nerozpustí a neprolnou s ostatními přísadami. Opepřete, solit nemusíte, sardelky jsou velmi slané. Nechte vychladnout.

2. V míse (můžete použít i mixér) smíchejte 160 g tuňáka v oleji s 1 vejcem, 1 lžičkou kaparů, 3 lžícemi strouhaného parmazánu a 2 lžícemi strouhanky, osolte a opepřete. Spojte s vychladlou cuketovou směsí. Na každý plátek cukety naneste lžičkou směs, srolujte a postavte do zapékací mísy vymazané máslem a vysypané strouhankou.

3. Troubu předehřejte na 190 °C. Závitky opřete o sebe, aby se nerozbalily. Každý závitek můžete také propíchnout párátkem anebo z nich vytvořte špízy – několik závitků propíchněte jehlou či špejlí. Vydatně zakapejte olivovým olejem a pečte asi 30 minut.

Další recepty najdete na www.apetitonline.cz


Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24