Recept na zapečené hrušky a ostružiny ve smetanovém krému

Ingredience

3 velké zralé hrušky

1 lžíce citronové šťávy

150 g ostružin

4 lžíce calvadosu nebo brandy

25 g másla + další na vymazání formy

NA KRÉM

150 ml čerstvého mléka

150 ml smetany ke šlehání

1 lžička vanilkového extraktu

3 vejce

125 g krupicového cukru

špetka soli

50 g hladké mouky

moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 170 °C. Hrušky přepulte, zbavte jádřinců a nakrájejte na 5mm plátky. V míse promíchejte s citronovou šťávou, ostružinami a alkoholem.

2 Na krém smíchejte mléko, smetanu a vanilku. Ovoce rozprostřete lžící do máslem vymazané formy; šťávu, kterou případně pustilo, přidejte do smetanové směsi.

3 Zvlášť šlehejte vejce, cukr a špetku soli tak dlouho, až směs ztrojnásobí objem, zesvětlá a bude nadýchaná. Zapravte do ní mouku a pak smetanovou směs. Krém opatrně nalijte na ovoce a poklaďte vločkami másla. Pečte 30 minut, až krém ztuhne. Vyjměte a nechte 5 minut odpočinout. Pocukrujte a podávejte horké.

Další recepty na dezerty najdete na www.apetitonline.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24