Ingredience
3 velké zralé hrušky
1 lžíce citronové šťávy
150 g ostružin
4 lžíce calvadosu nebo brandy
25 g másla + další na vymazání formy
NA KRÉM
150 ml čerstvého mléka
150 ml smetany ke šlehání
1 lžička vanilkového extraktu
3 vejce
125 g krupicového cukru
špetka soli
50 g hladké mouky
moučkový cukr na poprášení
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 170 °C. Hrušky přepulte, zbavte jádřinců a nakrájejte na 5mm plátky. V míse promíchejte s citronovou šťávou, ostružinami a alkoholem.
2 Na krém smíchejte mléko, smetanu a vanilku. Ovoce rozprostřete lžící do máslem vymazané formy; šťávu, kterou případně pustilo, přidejte do smetanové směsi.
3 Zvlášť šlehejte vejce, cukr a špetku soli tak dlouho, až směs ztrojnásobí objem, zesvětlá a bude nadýchaná. Zapravte do ní mouku a pak smetanovou směs. Krém opatrně nalijte na ovoce a poklaďte vločkami másla. Pečte 30 minut, až krém ztuhne. Vyjměte a nechte 5 minut odpočinout. Pocukrujte a podávejte horké.
Další recepty na dezerty najdete na www.apetitonline.cz.