„Recept, který mám od kamarádky ze základní školy. Vždy dělala se svou mámou široko daleko nejlepší perníčky a jejich kouzlo bylo nejen v tom, že po odležení krásně změkly, ale hlavně v dokonale vyvážené kombinaci koření. Tenhle recept je opravdový poklad, hlavně poměr koření. Uvádím v těchto jednotkách, protože tak zní v originále a jen tak vám umožním se co nejvíce přiblížit té vyladěnosti," říká Markéta Pavleje.
Ingredience
1 kg medu
1 kg hladké mouky
4 žloutky
250 g moučkového cukru (může být třtinový)
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky prášku do pečiva
10 hřebíčků
20 kuliček nového koření
1 lžička skořice
5–7 hvězdiček badyánu
špetka zázvoru
1 lžička fenyklu
1 lžička anýzu
špetka mořské soli
Postup
1. Rozehřejte med, a když je horký, zpracujte ho s moukou. Tato směs bude za teplého stavu velmi řídká, proto můžete nechat kuchyňský robot udělat práci za vás. Těsto zabalte do fólie a nechte odležet do vychladnutí nebo třeba i týden v lednici.
2. Po zchladnutí nebo až budete chtít těsto dokončit, zapracujte zbývající ingredience, zabalte opět do fólie a odložte do lednice.
3. Předehřejte troubu na 160 °C a připravte si plechy (vymažte je nebo vyložte pečicím papírem). Po kusech odebírejte těsto z lednice a na hodně pomoučněném vále vyválejte na 3–4 mm (je v pořádku, že těsto je velmi lepivé, chce to jen trochu cviku a mouky). Vykrajujte perníčky a potřené bílkem nebo celým vejcem s mlékem pomalu pečte dozlatova. Upečené sundejte z plechu a nechte vystydnout na mřížce.
4. Měkké jsou relativně rychle, odhaduji to na 14 dní, ale záleží na skladování. Pokud do krabice k perníčkům přidáte jedno jablko, mají z čeho natahovat vlhkost. Jestli je necháte v suchém prostředí vyložené třeba na talíři, je možné, že nezměknou nikdy.
Kdo je Markéta Pavleje:
S ELLE začínala jako vizážistka. Ačkoli se sama nerada líčí, pracovala téměř se všemi celebritami a modelkami. Její cit pro malování, líčení a výtvarné umění vůbec můžete posoudit nejen v módních časopisech, ale i na fotografiích k blogu o vaření.
Možná si myslíte, že líčení je práce snů, ale Markétu to odjakživa táhlo do kuchyně. Ráda vařila i v dobách, kdy to nebylo tak in, a tak není divu, že začala o vaření i blogovat. Její kuchyně je nezaměnitelná – je to kosmopolitní kombinace všeho dobrého a zdravého. Jak sama říká, miluje restaurace v New Yorku, a protože tady jí newyorské spojení chutí chybělo, snaží se je napodobit sama. Markétin blog nás moc baví, proto se s ní na ELLE.cz budete potkávat pravidelně.
Blog najdete na www.kitchenette.cz