Její příprava je velmi jednoduchá. Nejtěžší na celém procesu je vydržet celou dobu zatuhnutí.
Ingredience (pro 4 porce):
2 lžičky jemně mleté želatiny (máme vyzkoušenou Dr. Oetker)
500 ml smetany ke šlehání (klidně použijte 2 kelímky, tj. 400 ml, 40% smetany + 100 ml vody)
40 g moučkového cukru, prosátého (nebo stejné množství krupicového)
1 vanilkový lusk, rozpůlený a vyškrábaný (včetně dřeně)
rostlinný olej na vytření formiček
Příprava:
Do mističky dejte 2 lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte pět minut stát, aby želatina vodu absorbovala. Čtyři (plastové) formičky, skleničky nebo hrnečky o objemu 125 ml velmi jemně vymažte olejem. Smetanu vlijte do rendlíku spolu s cukrem a vanilkou a zahřívejte na středním plameni. Za občasného promíchání nechte přijít k varu. Přidejte želatinu a minutu až dvě vařte, aby se želatina rozpustila.
Směs přeceďte a vlijte do vymazaných formiček. Dejte na 4–6 hodin chladit, aby se zpevnily. Pět minut před podáváním vyndejte z lednice a vyklopte. Maliny svařte (nebo jen rozmačkejte) s cukrem, vychlaďte a podávejte k panna cottě.
Stejně báječná je i panna cotta s ovocnou čepičkou. Recept najdete na www.apetitonline.cz.