Recept na tymiánové rizoto z trouby

K pochoutce s chutí podzimu a vůní tymiánu nemáme co dodat. Je to prostě něco, co musíte zkusit. Rizoto je připravené do 10 minut, na pečení si vyhraďte necelou půlhodinku.

Ingredience:
30 g sušených hříbků
2 lžíce olivového oleje
1 malá cibule, jemně nasekaná
2 prolisované stroužky česneku
2 lžičky tymiánových lístků + trocha na ozdobu
350 g rýže na rizoto
750 ml horkého zeleninového vývaru (i z kostky)
100 ml bílého vína
hrst strouhaného parmazánu + hobliny k podávání
sůl a pepř na dochucení

Příprava:
Houby v míse přelijte 430 ml hor­ké vody a nechte je deset minut bobtnat. Mezitím zahřejte olej na pánvi nebo v rendlíku (můžete i v troubě) a dvě minuty na něm opékejte cibulku, až začne měknout. Přidejte česnek. Ještě minutu opékejte.
Troubu zahřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Houby sceďte – tekutinu uschovejte – a nasekejte je. Do pánve s cibul­kou a česnekem přidejte houby, tymián a rýži. Důkladně promíchejte. Přelijte vodou z hub, vývarem a vínem a přiveďte k varu.
Osolte a opepřete, přikryjte a pečte v troubě asi pětadvacet minut, až bude rýže hotová a tekutina se vsákne. Vmíchejte strouhaný parmazán, případně dochuťte. Před podáváním rizoto posyp­te parmazánovými hoblinami a lístky tymiánu.

Pokud stejně jako my nemáte rizota nikdy dost, jděte na www.apetitonline.cz. Najdete tu recept na nejjednodušší rizoto s plody moře.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24