Recept na sladké rebarborové knedlíky

Rebarbora má právě svou sezonu. Co z ní můžete udělat? Samozřejmě klasický koláč s drobenkou, pikantní čatní nebo originální rebarborové knedlíky.

Ingredience (pro 6 osob):
500 g rebarbory, oloupané, nasekané
440 g krupicového cukru + 50 g navíc
300 g hladké mouky, prosáté + navíc na poprášení
2 lžičky prášku do pečiva
150 g másla
125 ml mléka
1 lžička vanilkového extraktu
moučkový cukr na posypání

Příprava jídla:
Rebarboru, cukr a půl litru vody dejte do hrnce a na vysokém plameni přiveďte k varu. Snižte plamen a nechte probublávat 10–15 minut, až rebarbora změkne. Sejměte z ohně a odložte stranou.

Troubu předehřejte na 180 °C. Mouku, zbývajících 50 g cukru, prášek do pečiva a máslo promíchejte v robotu na drobenku. Postupně přilévejte mléko a vanilkový extrakt a míchejte dohladka. Těsto přendejte na pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujte šest kulatých knedlíků.

Rebarboru (i se šťávou a vodou) rozdělte do šesti zapékacích misek (každá o objemu zhruba 380 ml). Navrch opatrně posaďte knedlík a pečte 20–25 minut, nebo dokud těsto ulpívá na špejli. Podávejte posypané moučkovým cukrem.

Zkuste i zapečenou rebarboru s mascarpone. Recept najdete na www.apetitonline.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24