Je úplně jedno, kolik litrů vyrobím, nikdy nevydrží do konce léta. Má spoustu léčebných účinků. Bez funguje močopudně a potopudně, ochlazuje oragnismus (proto se používá při horečce), pozitivně působí na cévy (takže je ideální třeba při křečových žilách), a navíc se využívá k léčbě kašle. Květy obsahují vitaminy skupin A, C, B a P-rutin, třísloviny, organické kyseliny, cukry a minerály.
Ingredience:
25 květenství černého bezu
2 kg třtinového cukru
šťáva ze 2 biocitronů
4 lžíce kyseliny citronové (28 g)
Postup:
Převaříme 2 litry vody. Květy krátce opereme pod studenou vodou a zalijeme vychladlou převařenou vodou. Takto necháme v chladu odležet 12 až 24 hodin.Šťávu scedíme, přidáme cukr, kyselinu citronovou, citron a mícháme. Může trvat delší dobu, než se cukr rozpustí. Jakmile se tak stane, sirup nalijeme do skleněných lahví vymytých vroucí vodou. Před uzavřením můžete na povrch sirupu nakapat pár kapek lihu nebo jiného alkoholu, abyste zničili bakterie.
Kdo je Markéta Šimrová?
S ELLE začínala jako vizážistka. Ačkoli se sama nerada líčí, pracovala téměř se všemi celebritami a modelkami. Její cit pro malování, líčení a výtvarné umění vůbec můžete posoudit nejen v módních časopisech, ale i na fotografiích k blogu o vaření.
Možná si myslíte, že líčit je práce snů, ale Markétu to odjakživa táhlo do kuchyně. Ráda vařila i v dobách, kdy to nebylo tak in, a tak není divu, že začala o vaření i blogovat. Její kuchyně je nezaměnitelná – je to kosmopolitní kombinace všeho dobrého a zdravého. Jak sama říká, miluje restaurace v New Yorku, a protože tady jí newyorské spojení chutí chybělo, snaží se jej napodobit sama. Markétin blog nás moc baví, proto se s ní na ELLE.cz budete potkávat pravidelně.
Blog Markéty najdete na http://kitchenettecz.tumblr.com/