Dejte si ho jako lehkou večeři nebo jako přílohu k obědu.
Ingredience (2–4 proce):
200 g polníčku
2 střední červené cibule, nakrájené na tenká kolečka, rozdělená na kroužky a ty překrojené, aby vznikly proužky
25 g rýžové či hladké mouky
arašídový olej na smažení
1 velká syrová červená řepa
50 g piniových oříšků
NA ZÁLIVKU
olej z vlašských ořechů + arašídový olej
1 lžička dijonské hořčice
Postup:
Polníček rychle, ale důkladně operte ve studené vodě a osušte. Na zálivku smíchejte pár lžic oleje z vlašských ořechů a arašídového oleje se lžičkou hořčice, pak poměr dolaďte dle chuti. Je-li třeba, zřeďte vodou.
Cibuli poprašte moukou a na malém množství oleje opečte na středním plameni, aby mouka zezlátla a byla křupavá; zabere to asi dvě až tři minuty. Proužky vyjměte z pánve a odložte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
Řepu oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (pracujte v rukavicích). Ve vyšší vrstvě oleje ji osmažte dokřupava; pozor, přeženete-li to, zhořkne. Vyjměte z pánve a odložte na kuchyňský papír.
Polníček pokropte zálivkou, posypte piniovými oříšky a navrch naaranžujte osmaženou cibuli a řepu.
Zítra můžete zkusit salát s restovanou zeleninou a parmazánem. Recept najdete na www.apetitonline.cz.