Recept na rebarborovou zmrzlinu

Plán na konec týdne: půjčit si dobrý film, zachumlat se do deky… Co chybí k dokonalosti? Perfektní muž po boku, skvělá zmrzlina po ruce. Obojí samozřejmě v posteli. Zkuste náš tip – rebarborovou zmrzlinu se zázvorem. Chutná, navíc hřeje a chladí zároveň.

Ingredience:
3 hrnky (o objemu 250 ml) oloupané rebarbory nakrájené na kostky; může být mražená nebo sklenice rebarborového kompotu
400 g krupicového cukru
1 lžička citronové šťávy
250 ml smetany ke šlehání, ušlehané
2–3 vrchovaté lžíce kandovaného zázvoru

Příprava jídla
Rebarboru promíchejte s cukrem, vsypte do nevymaštěné zapékací formy a zakryté pečte 30–40 minut při 190 °C tak, aby rebarbora úplně změkla. (Pokud máte kompot z rebarbory, trochu ho svařte, aby měl konzistenci sirupu a objem tři hrnky.) Rozvařenou rebarboru nechte vychladnout a pak dejte na pár hodin do ledničky. Rebarborovou směs smíchejte s citronovou šťávou a zázvorem a opatrně obraťte do šlehačky. Dejte do zmrzlinového stroje či do větší plastové nádoby a nechte mrazit. Pokud nemáte zmrzlinovač, vždy cca po hodině a půl trochu promíchejte.

NĚCO NAVÍC
Mraženou rebarboru jsme sehnali v pražském velkoobchodě CIPA. Až přijde její sezona, neváhejte a zamrazte si ji sami nebo z ní připravte kompot či marmeládu. Pokud máte malý mrazák, před mražením ji poduste nebo upečte nasucho v troubě – zmenší svůj objem.

Návod, jak připravit jiné druhy zmrzlin, můžete hledat na apetitonline.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24