Recept na pražmu na bílém víně

Ingredience
4 lžíce panenského olivového oleje

2 nakrájené velké šalotky

2 větší rajčata, nakrájená na plátky

6 stroužků česneku, nakrájených na plátky

6 snítek petrželky s hladkými listy, nakrájených

1 řapík celeru, nakrájený na klínky
(4 sušené stonky fenyklu, asi 10 cm dlouhé)

2 bobkové listy

1 biocitron, nakrájený na kolečka

12 zrnek černého pepře
2 pražmy (přibližně 800 g)

250 ml suchého bílého vína

250 ml vody

mořská sůl
čerstvě mletý pepř

45 g másla

450 g brambor, oškrábaných a nakrájených


Postup
1. Předehřejte troubu na 200 °C. Velkou zapékací mísu vytřete olejem a vyložte polovinou šalotek, rajčat, česneku, petrželky, řapíkatého celeru, bobkových listů, plátků citronu a přidejte pepř. Navrch položte ryby a do břišních dutin vložte dva plátky citronu. Ryby posolte, opepřete a položte na ně zbývající polovinu ingrediencí plus máslo na plátky. Podlijte vínem, vodou a pečte asi 50 minut.

2. Mezitím si připravte brambory do menší zapékací mísy, potřete je olejem, posolte, opepřete a zakryjte volně alobalem. Měly by následovat rybu do trouby, po 10 minutách, kdy se ryba už peče. Asi po 20 minutách brambory promícháme.

3. Po dalších 15–20 minutách zkontrolujeme, jestli už jde maso od kosti a brambory jsou křehké. Pokud ano, rybu s plátky rajčat a citronu přemístíme na nahřátou servírovací mísu a okolo nich upravíme brambory. Šťávu a zeleninu z pekáče dáme do menšího hrnce, vyndáme bobkový list, plátky citronu a vaříme 3 minuty. Tuto směs propasírujeme do nahřátého omáčníku, rybu touto omáčkou lehce polijeme a servírujeme spolu s pražmou.

Kdo je Markéta Šimrová?


S ELLE začínala jako vizážistka. Ačkoli se sama nerada líčí, pracovala téměř se všemi celebritami a modelkami. Její cit pro malování, líčení a výtvarné umění vůbec můžete posoudit nejen v módních časopisech, ale i na fotografiích k blogu o vaření.
Možná si myslíte, že líčení je práce snů, ale Markétu to odjakživa táhlo do kuchyně. Ráda vařila i v dobách, kdy to nebylo tak in, a tak není divu, že začala o vaření i blogovat. Její kuchyně je nezaměnitelná – je to kosmopolitní kombinace všeho dobrého a zdravého. Jak sama říká, miluje restaurace v New Yorku, a protože tady jí newyorské spojení chutí chybělo, snaží se jej napodobit sama. Markétin blog nás moc baví, proto se s ní na ELLE.cz budete potkávat pravidelně.
Blog Markéty najdete na www.kitchenette.cz.

Olajkuj a vyhraj! Sledujte ELLE.cz i na Facebooku. Do 31. 10. 2012 tu můžete soutěžit o parfém Lady Million nebo DVD z produkce ELLE. Jděte na www.facebook.com/ELLE.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24