Počet porcí: 6
Ingredience:
• 6 kukuřičných tortill (nebo přírodní tortilla chipsy či taco shells, nalámané)
• 2 lžíce arašídového oleje
• 2 cibule, nakrájené svisle na plátky
• 4 stroužky česneku, oloupané
• 400g konzerva krájených rajčat
• 1,5 l zeleninového či drůbežího vývaru
• 3 snítky čerstvé saturejky a/nebo oregana
• 250–300 g vařené čočky (i z konzervy)
• 200 g čerstvého či měkkého sýra
• nasekaný čerstvý koriandr a/nebo hladkolistá petrželka
• 1 velká červená chilli paprička, očištěná a nakrájená na kolečka
• 1 velká biolimeta, nakrájená na plátky (nebo 1 velká limeta, na 6 dílků)
Příprava jídla:
1. Tortilly nakrájejte na zhruba tři čtvrtě centimetru silné proužky a opečte je v troubě při 200 °C dozlatova; trvá to asi 8 minut. Vyndejte je z trouby a dejte stranou.
2. Ve větším rendlíku zahřejte olej a asi 7 minut na něm dozlatova opékejte cibuli, na poslední minutu přidejte česnek. Přilijte rajčata z konzervy. Čtvrt hodiny vařte na vyšším plameni, až směs zhoustne, často míchejte. Pak přilijte vývar a přidejte oregano nebo saturejku. Přiveďte k varu a na mírném plameni nechte 15 minut mírně bublat. Pak směs přeceďte, pevné části vyhoďte, tekutinu přiveďte k varu a prohřejte v ní čočku.
3. Vývar i čočku rozdělte do misek, přidejte tortilly, rozdrobte sýr, posypte bylinkami a chilli papričkou a podávejte s plátky limety nebo se skrojkem k pokapání.
Další recepty najdete na www.apetitonline.cz
Olajkuj a vyhraj! Sledujte ELLE.cz i na Facebooku. Do 31. 10. 2012 tu můžete soutěžit o parfém Lady Million nebo DVD z produkce ELLE. Jděte na www.facebook.com/ELLE.cz