Recept na polévku s čočkou, tortillami a čerstvým sýrem

Počet porcí: 6
Ingredience:
    •    6 kukuřičných tortill (nebo přírodní tortilla chipsy či taco shells, nalámané)
    •    2 lžíce arašídového oleje
    •    2 cibule, nakrájené svisle na plátky
    •    4 stroužky česneku, oloupané
    •    400g konzerva krájených rajčat
    •    1,5 l zeleninového či drůbežího vývaru
    •    3 snítky čerstvé saturejky a/nebo oregana
    •    250–300 g vařené čočky (i z konzervy)
    •    200 g čerstvého či měkkého sýra
    •    nasekaný čerstvý koriandr a/nebo hladkolistá petrželka
    •    1 velká červená chilli paprička, očištěná a nakrájená na kolečka
    •    1 velká biolimeta, nakrájená na plátky (nebo 1 velká limeta, na 6 dílků)

Příprava jídla:
1. Tortilly nakrájejte na zhruba tři čtvrtě centimetru silné proužky a opečte je v troubě při 200 °C dozlatova; trvá to asi 8 minut. Vyndejte je z trouby a dejte stranou.

2. Ve větším rendlíku zahřejte olej a asi 7 minut na něm dozlatova opékejte cibuli, na poslední minutu přidejte česnek. Přilijte rajčata z konzervy. Čtvrt hodiny vařte na vyšším plameni, až směs zhoustne, často míchejte. Pak přilijte vývar a přidejte oregano nebo saturejku. Přiveďte k varu a na mírném plameni nechte 15 minut mírně bublat. Pak směs přeceďte, pevné části vyhoďte, tekutinu přiveďte k varu a prohřejte v ní čočku.

3. Vývar i čočku rozdělte do misek, přidejte tortilly, rozdrobte sýr, posypte bylinkami a chilli papričkou a podávejte s plátky limety nebo se skrojkem k pokapání.

Další recepty najdete na www.apetitonline.cz

Olajkuj a vyhraj! Sledujte ELLE.cz i na Facebooku. Do 31. 10. 2012 tu můžete soutěžit o parfém Lady Million nebo DVD z produkce ELLE. Jděte na www.facebook.com/ELLE.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24