Jednoduché a s možností oříšky či semínky jejich chuť ještě obměňovat a vylepšovat. Tyhle ovesné sušenky vás dostanou.
Ingredience (zhruba na 50 kusů, 3 plné plechy):
1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek špaldové mouky (můžete použít klasickou hladkou)
½ hrnku třtinového cukru
½ hrnku strouhaných vlašských nebo lískových ořechů
130 g másla
3 lžíce javorového sirupu nebo medu
2 lžíce vody
1½ lžičky jedlé sody
špetka skořice
lžička vanilkové esence
volitelné: 4 lžíce slunečnicových semínek, lněných (drcených), sezamových, sekaných dýňových, máku…
Postup:
Ve velké míse smíchejte vločky, prosátou mouku, cukr, skořici, vanilku a ořechy. V malém hrnci rozehřejte máslo spolu se sirupem. V horké vodě rozmíchejte sodu a přidejte ji k rozehřátému máslu.
Máslovou směs nalijte k suché vločkové směsi a vše dobře promíchejte. Rozehřejte troubu na 150 °C.
Lžičkou tvarujte malé hromádky na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech. Nechávejte mezi nimi dost místa, protože se při pečení roztečou na tenké placičky. Pečte 15–20 minut do zlatohněda. Ještě horké je uvolněte nožem od plechu a nechte vychladnou na mřížce. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Kdo je Markéta Šimrová?
S ELLE začínala jako vizážistka. Ačkoli se sama nerada líčí, pracovala téměř se všemi celebritami a modelkami. Její cit pro malování, líčení a výtvarné umění vůbec můžete posoudit nejen v módních časopisech, ale i na fotografiích k blogu o vaření.
Možná si myslíte, že líčit je práce snů, ale Markétu to odjakživa táhlo do kuchyně. Ráda vařila i v dobách, kdy to nebylo tak in, a tak není divu, že začala o vaření i blogovat. Její kuchyně je nezaměnitelná – je to kosmopolitní kombinace všeho dobrého a zdravého. Jak sama říká, miluje restaurace v New Yorku, a protože tady jí newyorské spojení chutí chybělo, snaží se jej napodobit sama. Markétin blog nás moc baví, proto se s ní na ELLE.cz budete potkávat pravidelně.
Blog Markéty najdete na www.kitchenette.cz