„Tyto skvělé sušenky už dlouhou dobu ochutnávám u své kamarádky Brennan, která je dárkyní už vícerých receptů a inspirací. Tentokrát jsou to ty pravé americké cookies prověřené Američankami. :-) Tak jsem se do nich konečně pustila a upekla je v původním verzi, to znamená bez zásadních změn a improvizací, protože jsou prostě skvělé tak, jak je znám. Moc vám doporučuji to samé, později se dá experimentovat s různými semínky, sušenými plody a nahrazením mouky za celozrnnou," píše Markéta Pavleje.
Ingredience:
280 g pšeničné hladké mouky
260 g pšeničné chlebové mouky
1¼ lžičky sody na pečení
1½ lžičky prášku do pečiva
1½ lžičky mořské soli
280 g másla
280 g třtinového cukru tmavého (s vyšším podílem melasy)
260 g třtinového cukru
2 velká šťastná vejce
2 lžíce vanilkového cukru
250 g kvalitní hořkosladké čokolády (min. 60 % kakaa)
150 g pekanový ořechů
(mořská sůl na posypání)
Postup:
1. Prosejte do mísy mouky, sodu, prášek do pečiva a sůl. Čokoládu a ořechy si nasekejte na přibližně 0,5cm kousky.
2. Ručním mixérem nebo pomocí robotu mixujte máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do jemného krému, přibližně 5–10 minut. Krystalky cukru budou stále znát, pouze se směs stane nadýchanější a krémovější.
3. Přidejte jedno vejce a stále mixujte, další přijde na řadu, až když se první plně spojilo s krémem. Snižte výkon mixéru na minimum a krátce vmíchejte suchou moučnou směs do krému jen tak, aby se vše propojilo. Ručně vpracujte čokoládu a ořechy. Takto připravené těsto přikryjte potravinářskou fólií a nechte odpočinout v lednici na 24–36 hodin. Ale pokud na ně spěcháte, upečte je rovnou, budou i tak skvělé. Také můžete druhý den použít část těsta a další až do 72 hodin. Jen počítejte s tím, že je třeba ho nechat trochu povolit.
4. Když jste připraveni péci, předehřejte troubu na 180 °C. Plech si vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou a klaďte na plech kopečky z těsta, přičemž dodržujte větší rozestupy. Recept doporučuje kopečky ve velikosti průměru golfových míčků, z kterých upečete sušenky velké jako na obrázku. Posypte každou pár zrnky soli a pečte 18–20 minut do světlezlata. Upečené nechte vychladnout na mřížce. Možná budou nejprve křehké, tak je přetáhněte i s pečicí podložkou (papírem) a po pár minutách už i jednotlivé kusy.
Kdo je Markéta Pavleje:
S ELLE začínala jako vizážistka. Ačkoli se sama nerada líčí, pracovala téměř se všemi celebritami a modelkami. Její cit pro malování, líčení a výtvarné umění vůbec můžete posoudit nejen v módních časopisech, ale i na fotografiích k blogu o vaření.
Možná si myslíte, že líčení je práce snů, ale Markétu to odjakživa táhlo do kuchyně. Ráda vařila i v dobách, kdy to nebylo tak in, a tak není divu, že začala o vaření i blogovat. Její kuchyně je nezaměnitelná – je to kosmopolitní kombinace všeho dobrého a zdravého. Jak sama říká, miluje restaurace v New Yorku, a protože tady jí newyorské spojení chutí chybělo, snaží se je napodobit sama. Markétin blog nás moc baví, proto se s ní na ELLE.cz budete potkávat pravidelně.
Blog najdete na www.kitchenette.cz