Recept na melounový salát s hruškou, ostružinami a sýrem

Popusťte uzdu fantazie a rajčata a papriky nahraďte melounem a ostružinami. Odměnou vám bude báječná chuť tohoto salátu.

Ingredience (pro 4 osoby):
1⁄2 melounu (asi 600 g dužiny)
1 hruška
šťáva a nastrouhaná kůra z 1 biocitronu (nebo biopomeranče)
velká hrst ostružin
150–200 g sýra s modrou plísní, např. niva, danish blue apod.
po 4 snítkách čerstvé bazalky a máty
čerstvě drcený černý pepř
4 lžíce balzamikového octa
1 lžíce medu
1 lžíce panenského olivového oleje   

Postup:
Dužinu melounu nakrájejte na kousky velikosti sousta. Zbavte semen a vložte do mísy. Rozčtvrťte hrušku, vykrojte jádřinec a nařežte napříč na tenčí plátky. Přidejte k melounu a zlehka promíchejte s částí lístků bazalky a máty, citronovou šťávou a žlutou částí citronové kůry nastrouhané na jemné nudličky (nejlíp zesterem).
Ovoce rozdělte do misek, sklenic nebo na talíře. Salát doplňte ostružinami, posypte kousky sýra (můžete ho i nadrobit), zbylými lístky bylinek a čerstvě drceným černým pepřem. V misce prošlehejte balzamikový ocet s medem a olivovým olejem a nakapejte na salát.

Máte chuť na něco pikantnějšího? Zkuste salát z melounu, sýra feta a oříšků. Recept najdete na www.apetitonline.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24